Technische isolatie

Isolatiebedrijven zijn fullservice-specialisten in technische isolatie. voor onder meer utiliteitsinstallaties, chemie en petrochemie, procesindustrie, scheepsbouw, voedingsmiddelenindustrie, tuinbouw.

Tot de specialistische disciplines behoren thermische en akoestische isolatie. Veel isolatiebedrijven dragen tevens zorg voor ontwerp en installatie van brandwerende en brandvertragende applicaties en steigerwerk. Erkend en betrouwbaar vakmanschap staat aan de basis van deze inhoudelijk sterke positie in de technische keten.

Het principe van thermische isolatie is gebaseerd op stilstaande lucht. Onbeweeglijke lucht is een slechte warmtegeleider en dus een goede isolator. Ook vaste stoffen zijn in te delen in goede en slechte warmtegeleiders. Isolatiematerialen bestaan veelal uit combinaties van goed isolerende vaste stoffen met daarin opgesloten lucht of inerte gassen. Tal van eisen en functies zijn in isolatiesystemen ingebouwd, vaak gelijktijdig: zeer hoge thermische isolatie van het cryogene gebied tot hoge-temperatuurbereiken, akoestische isolatie, brandveiligheid, mechanische belasting van beloopbaarheid tot dragende bodems, dampdichtheid, thermische ontkoppeling, bestendigheid tegen de elementen.

De esthetische waarde is ook belangrijk: niet alleen isolatiespecialisten genieten van hun werk. Hun opdrachtgevers en eindgebruikers zien graag het onberispelijke, functionele plaatje dat het visitekaartje van vakmanschap vormt. Zowel de technicus als de leek is meestal onder de indruk van de technische kunst ‘isolatie’ die vele gedaantes kent in materialen, productvarianten, toepassingen en verschijningsvormen.

Een systeem voor thermische leidingisolatie bestaat in principe uit geschikt isolatiemateriaal en een meestal metalen of kunststof ommanteling. De beplating beschermt het object en de isolatie tegen externe invloeden zoals weersomstandigheden of mechanische belasting.

De selectie van een geschikt isolatiesysteem hangt van vele criteria af. Naast primaire functionele eisen gaat het om onder meer veiligheid, corrosiepreventie, rentabiliteit en milieubeheersing.

Isolatiebedrijven realiseren omvangrijke energiebesparing in de proces- en installatietechniek. Zonder isolatie zou de efficiëntie van de huidige koude- en warmtebehandelingstechniek absoluut onmogelijk zijn. Daarnaast zouden installaties zonder moderne isolatiesystemen niet het vereiste veiligheidsniveau halen.

Archief