Zelfvulkaniserende isolatie

Conti Thermo-Protect is een zelfvulkaniserende zeer flexibele microporeuze elastomeerisolatie voor hogetemperatuurtoepassingen van ca. 70 tot 250 °C. Vanaf ca. 70 °C komt het vulkanisatieproces op gang. Daarna blijft het materiaal flexibel, tot -50 °C.
Conti Thermo-Protect is ontwikkeld voor overwegend industriële warmte-isolatie van al dan niet flexibele en complexe leidingstelsels en bijbehorende appendages. De proceswarmte wordt benut voor het vulkanisatieproces, waarna een een klassiek elastomeer isolatiesysteem is ontstaan.
Het nieuwe isolatiemateriaal is ontwikkeld door Continental-divisie ContiTech (27.500 werknemers, jaaromzet € 3,5 miljard). Waar Continental bij het grote publiek vooral bekend is van de banden, is richt ContiTech zich op overige rubber- en elastomeertoepassingen in industrie, waaronder ook de automotive.
Voor isolatietoepassingen ligt het grote voordeel van het product in het feit dat het plaatmateriaal ongevulkaniseerd beschikbaar is. Daardoor is het van nature uiterst flexibel en verkleven plaatdelen zich tot een ononderbroken geheel. Zeker bij lastige appendages die – als ze al correct geïsoleerd zijn – na onderhoud en inspecties lang niet altijd correct achterblijven, biedt het uitkomst.
De isoleerder kan het materiaal met de gebruikelijke uitslagen verwerken, al zal hij even moeten wennen aan een ander ‘gevoel’. Maar het materiaal geeft hem ongekende tolerantie: het laat zich bij de montage gemakkelijk aanpassen en corrigeren. Complexe vormstukken zijn dus snel en effectief te maken. Na vulkanisatie zijn de samenstellende delen niet of nauwelijks te onderscheiden.
Het materiaal laat zich eenvoudig afnemen en hergebruiken: de opengesneden naad wordt simpel gedicht met een dunne strook nieuw materiaal.
Enkele eigenschappen:
- Economische isolatiedikte 20 tot 30 mm, met 70 procent reductie van thermische verliezen ten opzichte van ongeïsoleerde installatiedelen.
- Warmtegeleidingscoëfficiënt λ < 0,085 bij 225 °C. (test: FIW, München)
- Waterafstotend, waterdampdichtheid μ < 1000. (test: FIW, München)
- Zelfdovend.
- UV-bestendig.
De foto’s tonen achtereenvolgens een praktijktoepassing, verwerking van het plaatmateriaal en de recente presentatie van Conti Thermo-Protect aan CINI in Spijkenisse.
Conti Thermo-Protect wordt in Nederland vertegenwoordig door Chabel te Haarlem. Nadere info op de website.


 

Nieuws

Tandemactie NCTI en Isenspro


Samen met Isenspro heeft NCTI de bezoekers van het laatste iTanks ontbijt op donderdag 21 februari 2019 geïnformeerd ov..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld