Zelfvulkaniserende isolatie

Conti Thermo-Protect is een zelfvulkaniserende zeer flexibele microporeuze elastomeerisolatie voor hogetemperatuurtoepassingen van ca. 70 tot 250 °C. Vanaf ca. 70 °C komt het vulkanisatieproces op gang. Daarna blijft het materiaal flexibel, tot -50 °C.
Conti Thermo-Protect is ontwikkeld voor overwegend industriële warmte-isolatie van al dan niet flexibele en complexe leidingstelsels en bijbehorende appendages. De proceswarmte wordt benut voor het vulkanisatieproces, waarna een een klassiek elastomeer isolatiesysteem is ontstaan.
Het nieuwe isolatiemateriaal is ontwikkeld door Continental-divisie ContiTech (27.500 werknemers, jaaromzet € 3,5 miljard). Waar Continental bij het grote publiek vooral bekend is van de banden, is richt ContiTech zich op overige rubber- en elastomeertoepassingen in industrie, waaronder ook de automotive.
Voor isolatietoepassingen ligt het grote voordeel van het product in het feit dat het plaatmateriaal ongevulkaniseerd beschikbaar is. Daardoor is het van nature uiterst flexibel en verkleven plaatdelen zich tot een ononderbroken geheel. Zeker bij lastige appendages die – als ze al correct geïsoleerd zijn – na onderhoud en inspecties lang niet altijd correct achterblijven, biedt het uitkomst.
De isoleerder kan het materiaal met de gebruikelijke uitslagen verwerken, al zal hij even moeten wennen aan een ander ‘gevoel’. Maar het materiaal geeft hem ongekende tolerantie: het laat zich bij de montage gemakkelijk aanpassen en corrigeren. Complexe vormstukken zijn dus snel en effectief te maken. Na vulkanisatie zijn de samenstellende delen niet of nauwelijks te onderscheiden.
Het materiaal laat zich eenvoudig afnemen en hergebruiken: de opengesneden naad wordt simpel gedicht met een dunne strook nieuw materiaal.
Enkele eigenschappen:
- Economische isolatiedikte 20 tot 30 mm, met 70 procent reductie van thermische verliezen ten opzichte van ongeïsoleerde installatiedelen.
- Warmtegeleidingscoëfficiënt λ < 0,085 bij 225 °C. (test: FIW, München)
- Waterafstotend, waterdampdichtheid μ < 1000. (test: FIW, München)
- Zelfdovend.
- UV-bestendig.
De foto’s tonen achtereenvolgens een praktijktoepassing, verwerking van het plaatmateriaal en de recente presentatie van Conti Thermo-Protect aan CINI in Spijkenisse.
Conti Thermo-Protect wordt in Nederland vertegenwoordig door Chabel te Haarlem. Nadere info op de website.


 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..