Zelfvulkaniserende isolatie

Conti Thermo-Protect is een zelfvulkaniserende zeer flexibele microporeuze elastomeerisolatie voor hogetemperatuurtoepassingen van ca. 70 tot 250 °C. Vanaf ca. 70 °C komt het vulkanisatieproces op gang. Daarna blijft het materiaal flexibel, tot -50 °C.
Conti Thermo-Protect is ontwikkeld voor overwegend industriële warmte-isolatie van al dan niet flexibele en complexe leidingstelsels en bijbehorende appendages. De proceswarmte wordt benut voor het vulkanisatieproces, waarna een een klassiek elastomeer isolatiesysteem is ontstaan.
Het nieuwe isolatiemateriaal is ontwikkeld door Continental-divisie ContiTech (27.500 werknemers, jaaromzet € 3,5 miljard). Waar Continental bij het grote publiek vooral bekend is van de banden, is richt ContiTech zich op overige rubber- en elastomeertoepassingen in industrie, waaronder ook de automotive.
Voor isolatietoepassingen ligt het grote voordeel van het product in het feit dat het plaatmateriaal ongevulkaniseerd beschikbaar is. Daardoor is het van nature uiterst flexibel en verkleven plaatdelen zich tot een ononderbroken geheel. Zeker bij lastige appendages die – als ze al correct geïsoleerd zijn – na onderhoud en inspecties lang niet altijd correct achterblijven, biedt het uitkomst.
De isoleerder kan het materiaal met de gebruikelijke uitslagen verwerken, al zal hij even moeten wennen aan een ander ‘gevoel’. Maar het materiaal geeft hem ongekende tolerantie: het laat zich bij de montage gemakkelijk aanpassen en corrigeren. Complexe vormstukken zijn dus snel en effectief te maken. Na vulkanisatie zijn de samenstellende delen niet of nauwelijks te onderscheiden.
Het materiaal laat zich eenvoudig afnemen en hergebruiken: de opengesneden naad wordt simpel gedicht met een dunne strook nieuw materiaal.
Enkele eigenschappen:
- Economische isolatiedikte 20 tot 30 mm, met 70 procent reductie van thermische verliezen ten opzichte van ongeïsoleerde installatiedelen.
- Warmtegeleidingscoëfficiënt λ < 0,085 bij 225 °C. (test: FIW, München)
- Waterafstotend, waterdampdichtheid μ < 1000. (test: FIW, München)
- Zelfdovend.
- UV-bestendig.
De foto’s tonen achtereenvolgens een praktijktoepassing, verwerking van het plaatmateriaal en de recente presentatie van Conti Thermo-Protect aan CINI in Spijkenisse.
Conti Thermo-Protect wordt in Nederland vertegenwoordig door Chabel te Haarlem. Nadere info op de website.


 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..