Werkgelegenheid gegroeid

De isolatiebranche biedt werkgelegenheid aan ruim 4250 mensen (september 2011), een groei met 430 arbeidsplaatsen ten opzichte van eind 2007. De gemiddelde leeftijd is licht gedaald. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van opleidingsinstituut OOI uitgevoerd door A-Advies te Utrecht.

 
In de periode 2006 tot 2009 is de bedrijfstak relatief sterk gegroeid, met 2008 als topjaar. Ook over het lopende jaar 2011 registreert de branche meer in- dan uitstromers.
De werkgelegenheidsontwikkeling in de isolatiebranche is afhankelijk van de conjunctuur. Er is sprake van een naijleffect ten gevolge van lange projectontwikkeling en de positie in de projectplanning.
Evenals overige technische bedrijfstakken kampt isolatie structureel met een tekort aan vakmensen. Jongeren kiezen in het algemeen niet zo gemakkelijk voor techniek, terwijl veel jongeren onbekend zijn met het loopbaanperspectief in technische isolatie. Dit vertaalt zich in de relatief hoge instroomleeftijd, gemiddeld 34 tot 37 jaar. De instroomleeftijd is licht gedaald in vergelijking tot 2007, hetgeen leidt tot een lichte verjonging van de branche. Ook de spreiding over de leeftijdscategorieën geeft verjonging te zien.
De dienstverbanden zijn gemiddeld lang. Van de huidige werknemers is 11 procent langer dan twintig jaar in dienst en 19 procent tussen tien en twintig jaar. De onderzoekers verwachten dat de trouw aan vak en bedrijf nog toeneemt (bron: ‘Analyse arbeidsmarkt isolatiebranche 2002-2007 en 2008-2011’, oktober 2011, A-Advies Utrecht).
 
 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..