Zorgsector: prijs en duurzaamheid

De zorgsector is bouwtechnisch in beweging. Zorgondernemingen moeten bij nieuwbouw en renovatie hun gebouwen aanpassen aan veranderde – of serieus genomen – wensen en behoeften van gebruikers. Prijs/kwaliteitverhouding, duurzaamheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke criteria zijn voor de merkkeuze van bouwmaterialen. Dat blijkt uit de Zorg Bouwplannen Scan 2012 van BouwKennis. Conclusie voor de isolatiesector: duurzaamheid, betrouwbaarheid en veiligheid zijn belangrijk, maar het mag niet teveel kosten.

De marktwerking verleent zorginstellingen meer verantwoordelijkheid en vrijheid in hun investeringen. BouwKennis onderzocht wat belangrijke criteria zijn voor de merkkeuze in bouwmaterialen waaronder installatietechnische producten. Daarvoor zijn hoofden van de technische of facilitaire dienst van ziekenhuizen, middelgrote zorginstellingen (minder dan 100 bedden of minder dan 150 FTE) en grote zorginstellingen (meer dan 100 bedden of meer dan 150 FTE) ondervraagd.
Prijs en duurzaamheid
Ruim zes op de tien middelgrote zorginstellingen geeft aan dat de prijs/kwaliteitverhouding belangrijk is. Onder ziekenhuizen en grote zorginstellingen is dat percentage nog hoger. Tweede, op afstand, is duurzaamheid, met respectievelijk 38% en 46%. Verder valt op dat middelgrote zorginstellingen vaker aangeven betrouwbaarheid belangrijk te vinden dan ziekenhuizen en grote zorginstellingen. Zij lijken ook vaker af te gaan op advies van experts. Verder speelt voor respectievelijk 14% en 15% van de middelgrote zorginstellingen en ziekenhuizen/grote zorginstellingen veiligheid een belangrijke rol.
Slechts een enkele zorginstelling of een enkel ziekenhuis vindt service belangrijk. Wellicht is service zo vanzelfsprekend, dat het minder speelt in de merkkeuze. Dit impliceert dat gebrek aan service dus ook leidt tot afrekeningen in het commerciële circuit.


Top vijf selectiecriteria in merkkeuze (%)

  Middelgrote zorginstellingen Ziekenhuis en grote zorginstelling
Prijs/kwaliteit 62 70
Duurzaamheid 38 46
Prijs 24 29
Betrouwbaarheid 26 11
Veiligheid  14 15
Anders 9 3
Onbekend 0 5


 
 

  


Meedenken

Fabrikanten moeten hun producten dus onder de aandacht brengen door de prijs/kwaliteitverhouding – lees: prijs - de duurzaamheid en de betrouwbaarheid te benadrukken. Wellicht wordt in de toekomst meer gevraagd dan alleen hun eigen product ontwikkelen en verkopen. Klantwensen veranderen en fluctuerende zorg schept behoefte aan flexibele inrichting van ruimtes. Dat biedt kansen voor fabrikanten en bouwers om mee te denken met zorgbedrijven en het de opdrachtgever gemakkelijker te maken met doordachte oplossingen.

Zorg Bouwplannen Scan 2012

De Zorg Bouwplannen Scan 2012 brengt in kaart welke uitbouw-, nieuwbouw-, onderhouds- en renovatieplannen zorginstellingen en ziekenhuizen hebben, welke informatiebronnen ze gebruiken, hoe hun budget zich ontwikkelt en wie beslisser is. Verder wordt aandacht besteed aan de criteria waarop zorgbedrijven een product, merk, aankoopplaats of een uitvoerende partij kiezen. Doelstelling is afnemers in de bouwsector inzicht te bieden in hoe facilitaire diensten van zorginstellingen actief zijn, hoe zij omgaan met planmatig onderhoud en renovaties en hoe ze hierop in kunnen spelen.

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..