Zorgsector: prijs en duurzaamheid

De zorgsector is bouwtechnisch in beweging. Zorgondernemingen moeten bij nieuwbouw en renovatie hun gebouwen aanpassen aan veranderde – of serieus genomen – wensen en behoeften van gebruikers. Prijs/kwaliteitverhouding, duurzaamheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke criteria zijn voor de merkkeuze van bouwmaterialen. Dat blijkt uit de Zorg Bouwplannen Scan 2012 van BouwKennis. Conclusie voor de isolatiesector: duurzaamheid, betrouwbaarheid en veiligheid zijn belangrijk, maar het mag niet teveel kosten.

De marktwerking verleent zorginstellingen meer verantwoordelijkheid en vrijheid in hun investeringen. BouwKennis onderzocht wat belangrijke criteria zijn voor de merkkeuze in bouwmaterialen waaronder installatietechnische producten. Daarvoor zijn hoofden van de technische of facilitaire dienst van ziekenhuizen, middelgrote zorginstellingen (minder dan 100 bedden of minder dan 150 FTE) en grote zorginstellingen (meer dan 100 bedden of meer dan 150 FTE) ondervraagd.
Prijs en duurzaamheid
Ruim zes op de tien middelgrote zorginstellingen geeft aan dat de prijs/kwaliteitverhouding belangrijk is. Onder ziekenhuizen en grote zorginstellingen is dat percentage nog hoger. Tweede, op afstand, is duurzaamheid, met respectievelijk 38% en 46%. Verder valt op dat middelgrote zorginstellingen vaker aangeven betrouwbaarheid belangrijk te vinden dan ziekenhuizen en grote zorginstellingen. Zij lijken ook vaker af te gaan op advies van experts. Verder speelt voor respectievelijk 14% en 15% van de middelgrote zorginstellingen en ziekenhuizen/grote zorginstellingen veiligheid een belangrijke rol.
Slechts een enkele zorginstelling of een enkel ziekenhuis vindt service belangrijk. Wellicht is service zo vanzelfsprekend, dat het minder speelt in de merkkeuze. Dit impliceert dat gebrek aan service dus ook leidt tot afrekeningen in het commerciële circuit.


Top vijf selectiecriteria in merkkeuze (%)

  Middelgrote zorginstellingen Ziekenhuis en grote zorginstelling
Prijs/kwaliteit 62 70
Duurzaamheid 38 46
Prijs 24 29
Betrouwbaarheid 26 11
Veiligheid  14 15
Anders 9 3
Onbekend 0 5


 
 

  


Meedenken

Fabrikanten moeten hun producten dus onder de aandacht brengen door de prijs/kwaliteitverhouding – lees: prijs - de duurzaamheid en de betrouwbaarheid te benadrukken. Wellicht wordt in de toekomst meer gevraagd dan alleen hun eigen product ontwikkelen en verkopen. Klantwensen veranderen en fluctuerende zorg schept behoefte aan flexibele inrichting van ruimtes. Dat biedt kansen voor fabrikanten en bouwers om mee te denken met zorgbedrijven en het de opdrachtgever gemakkelijker te maken met doordachte oplossingen.

Zorg Bouwplannen Scan 2012

De Zorg Bouwplannen Scan 2012 brengt in kaart welke uitbouw-, nieuwbouw-, onderhouds- en renovatieplannen zorginstellingen en ziekenhuizen hebben, welke informatiebronnen ze gebruiken, hoe hun budget zich ontwikkelt en wie beslisser is. Verder wordt aandacht besteed aan de criteria waarop zorgbedrijven een product, merk, aankoopplaats of een uitvoerende partij kiezen. Doelstelling is afnemers in de bouwsector inzicht te bieden in hoe facilitaire diensten van zorginstellingen actief zijn, hoe zij omgaan met planmatig onderhoud en renovaties en hoe ze hierop in kunnen spelen.

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..