Tien procent industrie niet geïsoleerd

Volgens Ecofys-onderzoek in opdracht van EiiF is tien procent van alle installatiese en apparaten in fabrieken niet geïsoleerd óf voorzien van beschadigde isolatie. Bovendien is het niveau van de aangebrachte isolatie doorgaans gebaseerd op een minimale investeringsbeslissing.
Deze beslissingen zijn volgens het Ecofys-onderzoek gegrond op eisen aan de maximale oppervlaktetemperatuur van apparatuur. Die eisen hangen samen met voorkoming van persoonlijk letsel, minimale procesbehoeften of generieke eisen aan het maximale warmteverlies. Eisen zoals kosteneffectiviteit of de maximale energie-efficiëntie van het isolatiesysteem worden vaak gewoon niet overwogen.
“In het verleden, toen de brandstofprijzen lager waren, zou energie-efficiënte isolatie niet hebben geleid tot een groot verschil’, legt directeur Andreas Gürtler van EiiF uit. ‘Tegenwoordig is de energieprijs hoger en hij zal naar verwachting nog verder stijgen – nog afgezien de noodzaak om de 20-20-20 doelen van de EU te bereiken. Daardoor vonden we een groeiende kloof tussen de huidige en kosteneffectieve isolatieniveaus.”
Als de industrie deze kans pakt en het isolatiepotentieel aanboort, kan deze trend worden gestopt. De eerste stap is om consequent alle niet-geïsoleerde delen te isoleren en om beschadigde isolatie te repareren. Maar als de industrie het grote besparingspotentieel van industriële isolatie blijft negeren, zal de kloof tussen ‘huidige’ en kosteneffectieve isolatie verder groeien. Extra kosten voor CO2-emissierechten zullen deze trend zelfs versnellen.
Een Nederlandstalige samenvattig van het onderzoek is beschikbaar op Eiif-Ecofys-rapport. Nadere informatie is ook te vinden bij EiiF en bij Ecofys.

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..