Ecofys: enorm industrieel beparingspotentieel

De Europese industrie laat jaarlijks een energiebesparing liggen die overeenkomt met het gebruik van tien miljoen huishoudens. Tweederde van deze 620 petajoule (620 met 15 nullen) ligt met industriële isolatie voor het oprapen, goeddeels met terugverdientijden in de orde van een jaar. Dit blijkt uit Ecofys-onderzoek in opdracht EiiF naar het Europese energie- en CO2-besparingspotentieel. Het rapport is 19 juni 2012 gepubliceerd. Het onderzoek concludeert dat
de Europese industrie elke dag energie en geld verspilt door tonnen aan vermijdbare CO2 uit te stoten. Het rapport draagt dan ook de titel ‘Klimaatbescherming met een snelle terugverdientijd’.
“Alleen al met beter onderhoud en het consequent isoleren van industriële toepassingen kan ongeveer tweederde van het energie- en emissiebesparingspotentieel worden aangeboord”, zegt Kornelis Blok, Director of Science bij Ecofys. “En aangezien de investeringen in isolatie zichzelf meestal in minder dan een jaar terugverdienen, is dit een geweldige kans.”
De EU-richtlijn voor energie-efficiëntie is gericht op vermindering van het Europese energieverbruik met 20% in 2020. Met de huidige voortgang zal de EU slechts de helft van deze besparingen realiseren. Elke ‘best beschikbare techniek’ die kan bijdragen aan een vermindering van het energieverbruik van de EU is dus meer dan ooit nodig.
Industriële isolatie is zo’n best beschikbare techniek. Isolatie kan de Europese industrie helpen om haar totale brandstofverbruik te verminderen met 620 petajoule (PJ) en de uitstoot met 49 miljoen ton CO2. Volgens het rapport is het besparingspotentieel aanwezig in alle regio’s, sectoren, installaties en bij alle servicetemperaturen.Dit totale jaarlijkse energiebesparingspotentieel van 620 petajoule is gelijk aan het energieverbruik van 10 miljoen huishoudens. De jaarlijkse CO2-reductiepotentieel van 49 megaton is gelijk aan de CO2-uitstoot van 18 miljoen auto's.
 Een Nederlandstalige samenvattig van het onderzoek is beschikbaar op Eiif-Ecofys-rapport. Nadere informatie is ook te vinden bij EiiF en bij Ecofys.

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..