Ecofys: enorm industrieel beparingspotentieel

De Europese industrie laat jaarlijks een energiebesparing liggen die overeenkomt met het gebruik van tien miljoen huishoudens. Tweederde van deze 620 petajoule (620 met 15 nullen) ligt met industriële isolatie voor het oprapen, goeddeels met terugverdientijden in de orde van een jaar. Dit blijkt uit Ecofys-onderzoek in opdracht EiiF naar het Europese energie- en CO2-besparingspotentieel. Het rapport is 19 juni 2012 gepubliceerd. Het onderzoek concludeert dat
de Europese industrie elke dag energie en geld verspilt door tonnen aan vermijdbare CO2 uit te stoten. Het rapport draagt dan ook de titel ‘Klimaatbescherming met een snelle terugverdientijd’.
“Alleen al met beter onderhoud en het consequent isoleren van industriële toepassingen kan ongeveer tweederde van het energie- en emissiebesparingspotentieel worden aangeboord”, zegt Kornelis Blok, Director of Science bij Ecofys. “En aangezien de investeringen in isolatie zichzelf meestal in minder dan een jaar terugverdienen, is dit een geweldige kans.”
De EU-richtlijn voor energie-efficiëntie is gericht op vermindering van het Europese energieverbruik met 20% in 2020. Met de huidige voortgang zal de EU slechts de helft van deze besparingen realiseren. Elke ‘best beschikbare techniek’ die kan bijdragen aan een vermindering van het energieverbruik van de EU is dus meer dan ooit nodig.
Industriële isolatie is zo’n best beschikbare techniek. Isolatie kan de Europese industrie helpen om haar totale brandstofverbruik te verminderen met 620 petajoule (PJ) en de uitstoot met 49 miljoen ton CO2. Volgens het rapport is het besparingspotentieel aanwezig in alle regio’s, sectoren, installaties en bij alle servicetemperaturen.Dit totale jaarlijkse energiebesparingspotentieel van 620 petajoule is gelijk aan het energieverbruik van 10 miljoen huishoudens. De jaarlijkse CO2-reductiepotentieel van 49 megaton is gelijk aan de CO2-uitstoot van 18 miljoen auto's.
 Een Nederlandstalige samenvattig van het onderzoek is beschikbaar op Eiif-Ecofys-rapport. Nadere informatie is ook te vinden bij EiiF en bij Ecofys.

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..