Duurzaamheid op Floriade

Duurzaamheid troef op Floriade 2012, op 4 april feestelijk geopend. Met natuurlijk een belangrijke rol voor isolatie, in combinatie met actuele duurzaamheidsconcepten. Meerdere isolatiespecialisten hebben met hun werk de groene prestaties van deze megatentoonstelling mogelijk gemaakt.

Zo verzorgde M. van de Haterd Isolatie en Montagebedrijf de isolatie van 2400 meter cv- en gkw-leidingen in de kruipruimte van het expositiegebouw (‘kassengebouw’) met steenwolschalen. Daarnaast isoleerde dit bedrijf de complete technische ruimte van de CV-/GKW-installatie met Kaiflex. Hier ging het om 130 meter GKW-leiding, 180 meter CV-leiding en circa 120 appendages. Opmerkelijk is dat de opdrachtgever een deel van de kunststof Fusiotherm-leidingen (kruipruimte) wel is geïsoleerd en de overige trajecten niet. Het ondergrondse deel is in de steenwol gezet om condensvorming te voorkomen. Fusiotherm is een product van de Duitse fabrikant Aquatherm, die in principe wel isolatie veronderstelt en de leidingsystemen sinds 2011 ook voorgeïsoleerd levert.

  

Het hoofdgebouw, de Innovatoren, was het isolatietechnische werkterrein van A.W.I. uit Leunen. “Hier ging bijna meer Armaflex in dan de ruimte toeliet”, laat het bedrijf weten. Dit centrale gebouw van de Floriade telt zes technische ruimtes met een zeer groot aantal appendages. Naast de technische ruimtes is ook nog zo’n 3000 meter leidingwerk in de Armaflex gezet.

 

 

In de Floriade-gebouwen zijn verschillende energetische innovaties verwerkt. Zo is het Rijkspaviljoen voorzien van Smart Skin-wanden. Deze bestaat uit polycarbonaat waarin watergevulde buisjes zijn opgenomen. Het water accumuleert zonnewarmte of geeft juist warmte af. Het systeem staat in verbinding met ondergrondse opslag (aquifer) en blokkeert de warmtestroom tussen interieur en exterieur.
In de Innovatoren is het atriumdak niet voorzien van ventilatoren, maar van luchtkussentjes voorzien van bladerprint. De opblaasbare kussentjes vormen in combinatie met de print een traploos regelbare zonwering. De Innovatoren is tevens voorzien van betonkernactivering, ‘gevoed’ door geïsoleerde leidingen.
 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld