Duurzaamheid op Floriade

Duurzaamheid troef op Floriade 2012, op 4 april feestelijk geopend. Met natuurlijk een belangrijke rol voor isolatie, in combinatie met actuele duurzaamheidsconcepten. Meerdere isolatiespecialisten hebben met hun werk de groene prestaties van deze megatentoonstelling mogelijk gemaakt.

Zo verzorgde M. van de Haterd Isolatie en Montagebedrijf de isolatie van 2400 meter cv- en gkw-leidingen in de kruipruimte van het expositiegebouw (‘kassengebouw’) met steenwolschalen. Daarnaast isoleerde dit bedrijf de complete technische ruimte van de CV-/GKW-installatie met Kaiflex. Hier ging het om 130 meter GKW-leiding, 180 meter CV-leiding en circa 120 appendages. Opmerkelijk is dat de opdrachtgever een deel van de kunststof Fusiotherm-leidingen (kruipruimte) wel is geïsoleerd en de overige trajecten niet. Het ondergrondse deel is in de steenwol gezet om condensvorming te voorkomen. Fusiotherm is een product van de Duitse fabrikant Aquatherm, die in principe wel isolatie veronderstelt en de leidingsystemen sinds 2011 ook voorgeïsoleerd levert.

  

Het hoofdgebouw, de Innovatoren, was het isolatietechnische werkterrein van A.W.I. uit Leunen. “Hier ging bijna meer Armaflex in dan de ruimte toeliet”, laat het bedrijf weten. Dit centrale gebouw van de Floriade telt zes technische ruimtes met een zeer groot aantal appendages. Naast de technische ruimtes is ook nog zo’n 3000 meter leidingwerk in de Armaflex gezet.

 

 

In de Floriade-gebouwen zijn verschillende energetische innovaties verwerkt. Zo is het Rijkspaviljoen voorzien van Smart Skin-wanden. Deze bestaat uit polycarbonaat waarin watergevulde buisjes zijn opgenomen. Het water accumuleert zonnewarmte of geeft juist warmte af. Het systeem staat in verbinding met ondergrondse opslag (aquifer) en blokkeert de warmtestroom tussen interieur en exterieur.
In de Innovatoren is het atriumdak niet voorzien van ventilatoren, maar van luchtkussentjes voorzien van bladerprint. De opblaasbare kussentjes vormen in combinatie met de print een traploos regelbare zonwering. De Innovatoren is tevens voorzien van betonkernactivering, ‘gevoed’ door geïsoleerde leidingen.
 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..