Duurzaamheid op Floriade

Duurzaamheid troef op Floriade 2012, op 4 april feestelijk geopend. Met natuurlijk een belangrijke rol voor isolatie, in combinatie met actuele duurzaamheidsconcepten. Meerdere isolatiespecialisten hebben met hun werk de groene prestaties van deze megatentoonstelling mogelijk gemaakt.

Zo verzorgde M. van de Haterd Isolatie en Montagebedrijf de isolatie van 2400 meter cv- en gkw-leidingen in de kruipruimte van het expositiegebouw (‘kassengebouw’) met steenwolschalen. Daarnaast isoleerde dit bedrijf de complete technische ruimte van de CV-/GKW-installatie met Kaiflex. Hier ging het om 130 meter GKW-leiding, 180 meter CV-leiding en circa 120 appendages. Opmerkelijk is dat de opdrachtgever een deel van de kunststof Fusiotherm-leidingen (kruipruimte) wel is geïsoleerd en de overige trajecten niet. Het ondergrondse deel is in de steenwol gezet om condensvorming te voorkomen. Fusiotherm is een product van de Duitse fabrikant Aquatherm, die in principe wel isolatie veronderstelt en de leidingsystemen sinds 2011 ook voorgeïsoleerd levert.

  

Het hoofdgebouw, de Innovatoren, was het isolatietechnische werkterrein van A.W.I. uit Leunen. “Hier ging bijna meer Armaflex in dan de ruimte toeliet”, laat het bedrijf weten. Dit centrale gebouw van de Floriade telt zes technische ruimtes met een zeer groot aantal appendages. Naast de technische ruimtes is ook nog zo’n 3000 meter leidingwerk in de Armaflex gezet.

 

 

In de Floriade-gebouwen zijn verschillende energetische innovaties verwerkt. Zo is het Rijkspaviljoen voorzien van Smart Skin-wanden. Deze bestaat uit polycarbonaat waarin watergevulde buisjes zijn opgenomen. Het water accumuleert zonnewarmte of geeft juist warmte af. Het systeem staat in verbinding met ondergrondse opslag (aquifer) en blokkeert de warmtestroom tussen interieur en exterieur.
In de Innovatoren is het atriumdak niet voorzien van ventilatoren, maar van luchtkussentjes voorzien van bladerprint. De opblaasbare kussentjes vormen in combinatie met de print een traploos regelbare zonwering. De Innovatoren is tevens voorzien van betonkernactivering, ‘gevoed’ door geïsoleerde leidingen.
 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..