Standaardbestek luchttechnische apparaten

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) ontwikkelden een standaard bestektekst voor luchttechnische apparaten in nieuwbouw en renovatie van kantoorgebouwen. Ook isolatie tijdens het technisch onderhoud wordt daarin niet vergeten.

Ingenieursbureau DWA heeft in overleg met betrokken partijen een standaard contractstuk tot stand gebracht voor “iedereen die betrokken is bij de realisatie van een goed binnenklimaat van gebouwen”. Controle, reparatie of vervanging van isolatiemateriaal op de installatie minimaal eens per vijf jaar wordt als voorwaarde gegeven van een gezond, duurzaam en comfortabel binnenklimaat. De RVB gebruikt het nieuwe bestekdocument voor de vastlegging van het prestatieniveau van klimaatinstallaties in bestaande en nieuwe kantoorgebouwen. Het bestek is een praktisch document met checklist, waarbij de basiskwaliteit met concrete maatregelen is vastgelegd tussen aannemer en opdrachtgever, aangevuld met energiebesparing en duurzaamheid. Het bestek is zo ontwikkeld dat ontwerpers van gebouwen met een onderwijsfunctie ook gebruik kunnen maken van dit document.

Gertjan Middendorf, voorzitter TC Sector Utiliteit VLA vindt dat met de prestatie-eisen een goed kwaliteitsniveau wordt vastgelegd, “waarmee we ook veel voorkomende ontwerp- en uitvoeringsfouten vermijden”.

Het voorliggende bestekdocument Onderhoud en Beheer en Ontwikkeling en Ontwerp zullen uiterlijk 2017 worden aangevuld met module Installatie en Montage van het klimaatsysteem.

De standaard bestektekst voor luchttechnische apparaten is hier te downloaden

 


 

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..