“Echt buitengewone isolatie”

“De isolatie moet echt buitengewoon zijn, want de gevolgen van een quench – fatale uitval - zijn desastreus voor de magneetspoelen”, zegt plasmafysicus Marc Beurskens van het Max Planck Institut für Plasmaphysik in NRC Handelsblad van zaterdag 2 april 2016. Zijn uitspraak betreft de isolatie van supergeleidende magneetspoelen in plasmafusiereactor Wendelstein-7X. De technische isolatiekwaliteit is niet onoppgemerkt gebleven.
In de reactor heerst een temperatuur tot 100 miljoen graden – heter dan de zon – terwijl supergeleidende magneetspoelen op -269 °C functioneren, slechts 4 Kelvin boven het absolute nulpunt. Daarvoor is ‘echt buitengewone isolatie’ nodig. Die omschrijving is een opsteker voor Armacell, die met Armaflex Cryogenic Systems met het bijbehorende LTD-dampschild het cryogene hoogstandje heeft gerealiseerd. Aan de warme kant van de reactor is een twintiglaags schild van superfolie MLI ingezet.
Een uitgebreide reportage over de isolatieaspecten vande plasmareactor is verschenen in Isolatie Magazine 67, oktober 2015, pag. 12-14.


 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld