“Echt buitengewone isolatie”

“De isolatie moet echt buitengewoon zijn, want de gevolgen van een quench – fatale uitval - zijn desastreus voor de magneetspoelen”, zegt plasmafysicus Marc Beurskens van het Max Planck Institut für Plasmaphysik in NRC Handelsblad van zaterdag 2 april 2016. Zijn uitspraak betreft de isolatie van supergeleidende magneetspoelen in plasmafusiereactor Wendelstein-7X. De technische isolatiekwaliteit is niet onoppgemerkt gebleven.
In de reactor heerst een temperatuur tot 100 miljoen graden – heter dan de zon – terwijl supergeleidende magneetspoelen op -269 °C functioneren, slechts 4 Kelvin boven het absolute nulpunt. Daarvoor is ‘echt buitengewone isolatie’ nodig. Die omschrijving is een opsteker voor Armacell, die met Armaflex Cryogenic Systems met het bijbehorende LTD-dampschild het cryogene hoogstandje heeft gerealiseerd. Aan de warme kant van de reactor is een twintiglaags schild van superfolie MLI ingezet.
Een uitgebreide reportage over de isolatieaspecten vande plasmareactor is verschenen in Isolatie Magazine 67, oktober 2015, pag. 12-14.


 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..