Nationale Beroepenwedstrijd Technische Isolatie

Zes jonge isolatietechnici strijden donderdag 10 en vrijdag 11 maart 2016 in Hét Huis van de Isolatie in Woerden om de nationale titel ‘Beste Isolatiemonteur’ en ‘Beste Isolatieplaatwerker’. De twee hoogst geklasseerden vertegenwoordigen Nederland op 11 mei 2016 op het Europese kampioenschap in Keulen.

De bedrijfstak Technische Isolatie, niet te verwarren met bouw- en woningisolatie, verzorgt thermische, brandveilige en akoestische isolatie van industriële installaties en technische gebouwinstallaties. Het industriebeeld van Botlek, Pernis, Eemshaven of het Limburgse Chemelot-park laat vooral technische isolatie zien. Hetzelfde geldt voor uiteenlopende installaties in ziekenhuizen, kantoorgebouwen, voedingsmiddelenbedrijven of een Google datacentrum. Technische isolatie is onmisbaar, of het nu gaat om de voedingsmiddelensector, waterzuiveringsinstallaties en tuinbouw of elektriciteitscentrales en reactoren.

De volgende kandidaten strijden voor een Nederlandse plaats op het EK te Keulen:
Danny Nagtzaam uit Wormer, werkzaam bij Van der Linden & Veldhuis Isolatie te Wormerveer
Thijs Wolbers uit Oldenzaal, werkzaam bij Vinke Isotechniek te Deventer
Michel Beerens uit Hoogvliet, werkzaam bij Bilfinger Industrial Services te Zwartewaal
Ronnie Hulsman uit ‘s-Hertogenbosch, werkzaam bij Hertel te Rotterdam
Gerson Paulina uit Rotterdam, werkzaam bij Hertel te Rotterdam
Ewoud Oskam uit Terneuzen, werkzaam bij Van der Linden & Veldhuis Isolatie te Sas van Gent.

De wedstrijden vinden plaats in Hét Huis van de Isolatie te Woerden, het nieuwe OOI-opleidingscentrum in het Intechnium-gebouw. Uitdagende isolatieobjecten vol venijnige bochten, verlopende diameters, flenzen, pompen en afsluiters stellen de kandidaten twee lange dagen van 08.00 tot 16.00 uur op de proef.
Met uiteenlopende isolatiematerialen zoals minerale wol, elastomeer en hardschuimen bouwen de deelnemers onder tijdsdruk een perfect sluitend isolatiesysteem. Aan de beplating met complexe vormstukken en verlopen mag evenmin iets mankeren. Een pittige opgave, maar dat is de praktijk: een gemiddeld isolatiesysteem gaat dertig jaar mee en al die tijd mogen weer en wind geen vat op de installatie krijgen.
De Nederlandse voorronde wordt georganiseerd door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Isolatiebedrijf (Stichting OOI) onder auspiciën van de Europese koepelorganisatie FESI.

Achtergrondinformatie
In de sector Technische Isolatie werken in Nederland ongeveer 4500 goed opgeleide vakmensen. De energiebesparing dankzij technische industriële isolatie beloopt meer dan 200 petajoule per jaar, het equivalent van zo’n drie miljoen huishoudens. Optimalisatie van bestaande isolatiesystemen doet daar nog eens ruim 30 petajoule bij.

Isolatiesystemen worden altijd op maat geëngineerd. De meest voorkomende systemen zijn gebaseerd op minerale wol, elastomeer, hardschuim en geschuimd glas. Een mantel van rvs, aluminium of versterkt polyester beschermt isolatie en installatie. Een gemiddeld systeem gaat dertig tot veertig jaar mee en heeft dan minimaal veertig maal zijn eigen ‘milieuafdruk’ terugverdiend.

Isolatiemonteurs en isolatieplaatwerkers worden opgeleid door Stichting OOI voor erkende vakdiploma’s. Het OOI-leertraject wordt doorgaans gecombineerd met uitvoerende werkzaamheden onder deskundige begeleiding.

Een impressie van het technische isolatievak kunt u opdoen via www.isoleren.nl en via www.ooi.nl. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met Stichting OOI.   


 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..