Nationale Beroepenwedstrijd Technische Isolatie

Zes jonge isolatietechnici strijden donderdag 10 en vrijdag 11 maart 2016 in Hét Huis van de Isolatie in Woerden om de nationale titel ‘Beste Isolatiemonteur’ en ‘Beste Isolatieplaatwerker’. De twee hoogst geklasseerden vertegenwoordigen Nederland op 11 mei 2016 op het Europese kampioenschap in Keulen.

De bedrijfstak Technische Isolatie, niet te verwarren met bouw- en woningisolatie, verzorgt thermische, brandveilige en akoestische isolatie van industriële installaties en technische gebouwinstallaties. Het industriebeeld van Botlek, Pernis, Eemshaven of het Limburgse Chemelot-park laat vooral technische isolatie zien. Hetzelfde geldt voor uiteenlopende installaties in ziekenhuizen, kantoorgebouwen, voedingsmiddelenbedrijven of een Google datacentrum. Technische isolatie is onmisbaar, of het nu gaat om de voedingsmiddelensector, waterzuiveringsinstallaties en tuinbouw of elektriciteitscentrales en reactoren.

De volgende kandidaten strijden voor een Nederlandse plaats op het EK te Keulen:
Danny Nagtzaam uit Wormer, werkzaam bij Van der Linden & Veldhuis Isolatie te Wormerveer
Thijs Wolbers uit Oldenzaal, werkzaam bij Vinke Isotechniek te Deventer
Michel Beerens uit Hoogvliet, werkzaam bij Bilfinger Industrial Services te Zwartewaal
Ronnie Hulsman uit ‘s-Hertogenbosch, werkzaam bij Hertel te Rotterdam
Gerson Paulina uit Rotterdam, werkzaam bij Hertel te Rotterdam
Ewoud Oskam uit Terneuzen, werkzaam bij Van der Linden & Veldhuis Isolatie te Sas van Gent.

De wedstrijden vinden plaats in Hét Huis van de Isolatie te Woerden, het nieuwe OOI-opleidingscentrum in het Intechnium-gebouw. Uitdagende isolatieobjecten vol venijnige bochten, verlopende diameters, flenzen, pompen en afsluiters stellen de kandidaten twee lange dagen van 08.00 tot 16.00 uur op de proef.
Met uiteenlopende isolatiematerialen zoals minerale wol, elastomeer en hardschuimen bouwen de deelnemers onder tijdsdruk een perfect sluitend isolatiesysteem. Aan de beplating met complexe vormstukken en verlopen mag evenmin iets mankeren. Een pittige opgave, maar dat is de praktijk: een gemiddeld isolatiesysteem gaat dertig jaar mee en al die tijd mogen weer en wind geen vat op de installatie krijgen.
De Nederlandse voorronde wordt georganiseerd door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Isolatiebedrijf (Stichting OOI) onder auspiciën van de Europese koepelorganisatie FESI.

Achtergrondinformatie
In de sector Technische Isolatie werken in Nederland ongeveer 4500 goed opgeleide vakmensen. De energiebesparing dankzij technische industriële isolatie beloopt meer dan 200 petajoule per jaar, het equivalent van zo’n drie miljoen huishoudens. Optimalisatie van bestaande isolatiesystemen doet daar nog eens ruim 30 petajoule bij.

Isolatiesystemen worden altijd op maat geëngineerd. De meest voorkomende systemen zijn gebaseerd op minerale wol, elastomeer, hardschuim en geschuimd glas. Een mantel van rvs, aluminium of versterkt polyester beschermt isolatie en installatie. Een gemiddeld systeem gaat dertig tot veertig jaar mee en heeft dan minimaal veertig maal zijn eigen ‘milieuafdruk’ terugverdiend.

Isolatiemonteurs en isolatieplaatwerkers worden opgeleid door Stichting OOI voor erkende vakdiploma’s. Het OOI-leertraject wordt doorgaans gecombineerd met uitvoerende werkzaamheden onder deskundige begeleiding.

Een impressie van het technische isolatievak kunt u opdoen via www.isoleren.nl en via www.ooi.nl. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met Stichting OOI.   


 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld