Nieuwe techniek in NEN 7120

De energieprestatie van gebouwen (EPG) steunt sinds 2011 op norm NEN 7120. Het eerste ontwerp-aanvullingsblad A1 is nu gepubliceerd en staat tot 1 mei 2016 open voor commentaar.
Ontwerp-aanvullingsblad A1 moderniseert NEN 7120 door de opname van nieuwe en toenemend toegepaste technieken. De belangrijkste zijn waardering van biomassa en van booster-warmtepompen, herziene waardering van water-, brine- en lucht/waterpompen voor ruimteverwarming van (utiliteits)gebouwen. Verder is de waardering van ventilatieconvectoren opgenomen en is op een aantal aspecten de methodiek verbeterd.
De aanpassing van NEN 1720 is de laatste inhoudelijke stap, gezien de implementatie in 2017 van Europese normen vanuit gebouwprestatierichtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) en de introductie van eisen voor ‘bijna energieneutrale gebouwen (BENG).
De EPBD benoemt niet expliciet technische isolatie. De waardering van isolatie is impliciet geregeld onder de noemer ‘Producten die niet noodzakelijkerwijs energie gebruiken, maar invloed op het energiegebruik hebben en bijdragen aan energiebesparing’. Kortom: technische isolatie.

 

Nieuws

Tandemactie NCTI en Isenspro


Samen met Isenspro heeft NCTI de bezoekers van het laatste iTanks ontbijt op donderdag 21 februari 2019 geïnformeerd ov..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld