Nieuwe techniek in NEN 7120

De energieprestatie van gebouwen (EPG) steunt sinds 2011 op norm NEN 7120. Het eerste ontwerp-aanvullingsblad A1 is nu gepubliceerd en staat tot 1 mei 2016 open voor commentaar.
Ontwerp-aanvullingsblad A1 moderniseert NEN 7120 door de opname van nieuwe en toenemend toegepaste technieken. De belangrijkste zijn waardering van biomassa en van booster-warmtepompen, herziene waardering van water-, brine- en lucht/waterpompen voor ruimteverwarming van (utiliteits)gebouwen. Verder is de waardering van ventilatieconvectoren opgenomen en is op een aantal aspecten de methodiek verbeterd.
De aanpassing van NEN 1720 is de laatste inhoudelijke stap, gezien de implementatie in 2017 van Europese normen vanuit gebouwprestatierichtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) en de introductie van eisen voor ‘bijna energieneutrale gebouwen (BENG).
De EPBD benoemt niet expliciet technische isolatie. De waardering van isolatie is impliciet geregeld onder de noemer ‘Producten die niet noodzakelijkerwijs energie gebruiken, maar invloed op het energiegebruik hebben en bijdragen aan energiebesparing’. Kortom: technische isolatie.

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..