Asbestos, 6 en 7 april 2016

De gespecialiseerde vakbeurs voor asbestsanering Asbestos 2016 vindt plaats op 6 en 7 april 2016 in Rotterdam Ahoy. Het is de tweede editie van de beurs, die in de toekomst elke twee jaar wordt gehouden. Op woensdag 6 april is de beurs open van 10.00 tot 21.00 uur, op donderdag 7 april van 10.00 tot 18.00 uur.
De vakbeurs voor de professionele asbestketen verenigt techniek, kennis en regelgeving op een hoogwaardig podium. Het volledige palet aan brancheverenigingen, betrokken overheid en kennisinstituten nemen deel aan Asbestos 2016. Het succes van de eerste editie in 2015 verklaart de groei van de beursbezetting: Asbestos 2016 telt zo’n 125 exposanten, een toename van tachtig procent. Asbestos 2016 wordt opnieuw gehouden in Rotterdam Ahoy, na 45 jaar de revolutionaire nieuwe naam voor Ahoy Rotterdam.
Asbestsanering is actueel. Daarin spelen verschillende factoren een rol: sterk aangescherpte normen, handhaving en sanctionering, de levenscyclus van asbesthoudende materialen en wettelijke saneringsverplichtingen.
De isolatiesector heeft geregeld te maken met asbestsanering in industrie en utiliteit. Een aantal middelgrote en grote isolatieondernemingen is tevens actief op het gebied van asbestsanering, andere werken samen met professionele saneerders. Beursdirecteur Jan de Klerk Exhibitions Rotterdam International): “De grootschalige internationale en wijdverbreide toepassing van asbest in de vorige eeuw en de bekende gezondheidsrisico’s hebben grote consequenties. Zorgvuldige sanering spreekt iedereen op zijn verantwoordelijkheden aan, of het nu de eigenaar van een gebouw of installaties is dan wel de saneerder, gebruiker of handhavende overheid. Ook gezondheidsinstanties houden terecht de vinger aan de pols. Gezondheid, technologie en kostenefficiënte sanering vragen alle aandacht. Dat gold altijd al, maar sinds de recent fors aangescherpte normen en het daarop aangepaste sanctiebeleid is ketensamenwerking meer dan ooit aan de orde.”
Branchevereniging en –instituten verlenen Asbestos 2016 een breed draagvlak. Veras, VVTB, VAVB, VOAM-VKBA zijn present, evenals TC Asbest/Fenelab en Stichting Ascert die de certificatieschema’s inricht en beheert. De overheid is vertegenwoordigd via Inspectie SZW, terwijl Asbestslachtoffervereniging AVN en Instituut Asbestslachtoffers IAS de medisch-menselijke aspecten van de asbestproblematiek belichten en bewaken.
Een uitgebreid kennisprogramma omlijst Asbestos 2016. Kennisoverdracht en indringende thematische discussie vinden centraal op de beursvloer plaats. Op het programma staan trends en ontwikkelingen in techniek, wet- en regelgeving, gezondheid en milieu en uiteraard veiligheid.
De professionele asbestbranche maakt zich sterk voor zorgvuldige, veilige sanering. Tot het toepassingsverbod per 1994 is asbest op grote schaal toegepast in onder meer bouw, industrie en maritieme sector. Nederland heeft in de vorige eeuw ca. acht miljoen ton asbesthoudende producten geproduceerd en verwerkt, in de vorm van asbestcement en vele andere producten. Wet- en regelgeving, techniek en uitvoering van asbestsanering zijn primair gericht op bescherming van mens en milieu tegen de schadelijke vezels. Dit is geborgd in een stelsel van verplichte certificatie, voorgeschreven procedures en het landelijk asbestvolgsysteem LAVS. Met de wet WAHS (Wet Aanscherping Handhaving en Sanctiebeleid) zet de overheid zwaar in op naleving en publiceert alle overtredingen met naam en toenaam. Het aantal overtredingen neemt inmiddels af, zowel onder gecertificeerde als onder malafide saneerders. 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..