Wendelstein-7x in bedrijf

Een kwart seconde waterstofplasma van 80 miljoen graden. Mede mogelijk gemaakt met technische isolatie. Aan bondskanselier en natuurkundige dr. Angela Merkel de eer om de ‘kunstzon’ Wendelstein-7x in het Max Planck Institut für Plasmaphysik Greifswald op 3 februari 2016 officieel in werking te stellen. Zij stelde een 2 Megawatt ‘magnetron’ in bedrijf om de atoomfusie op gang te brengen. Doel is de ontwikkeling van duurzame energie zoals de zon en andere sterren produceren.
Waterstofplasma, Max Planck Institut für PlasmaphysikTechnische isolatie heeft op diverse fronten bijgedragen aan het beoogde succes, waarbij het plasma een temperatuur van 80 miljoen graden heeft bereikt. De helium-drukcompensatieleidingen zijn geïsoleerd met een speciaal tweelaags Armaflex LTD-systeem en een derde NH/Armaflex-laag, in combinatie met de bijbehorende extra dampremmende folielagen. De drukvereveningsleidingen zijn noodzakelijk om het abolute nulpunt te benaderen waarbij de supermagneten functioneren. Een uiterst diep vacuüm met een aanvullend twintiglaags hitterefelecterend MLI-isolatiesysteem scheidt de extreem hoge temperatuur van uiteindelijk meer dan 100 miljoen graden van de cryostaten waarin het absolute nulpunt wordt gehandhaafd. Vijftig enorme supermagneten houden de plasmawolk van 30 m3 contactloos in de reactorruimte. De bedoeling is de nu bereikte kwart seconde geleidelijk op te voeren tot dertig minuten als stap naar continue energieopwekking.
Aan de reactor is elf jaar gebouwd. Het heeft 370 miljoen euro gekost. Sinds de technische inbedrijfstelling in december 2015 zijn 300 ontladingen met heliumplasma gegenereerd, waarmee de wanden gereinigd zijn. Het nu opgewekte waterstofplasma beantwoordt volledig aan de doelstelling van het expermiment. De foto van Max Planck-IPP is oorspronkelijk zwartwit en door het instituut in kleur bewerkt.
Op de site van Max Plank-IPP vindt u de laatste Wendelstein-informatie, een isolatie-reportage vindt u in Isolatie Magazine 67, pag 12 en verder.
 

Nieuws

Dag 2 - Industrial Heat & Power bruist

Een drukke beursvloer, een dito ledenvergadering van VIB, de wereldprimeur van de TBI-App om snel energiebesparing door isolatie inz..
 

Kreijveld (SIG) naar Jongeneel

Eric Kreijveld is per 1 oktober 2019 in dienst getreden als vestigingsmanager bij hout- en bouwmaterialenleverancier Jongeneel in Ti..
 

Arbotechniek: hét platform voor veilig en gezond werken

Vol trots lanceert ArboTechniek, voorheen II Mens & Werk, vandaag haar nieuwe platform op gebied van veilig en gezond werken in ..
 

Nieuwe cao maakt sector aantrekkelijker

Na lange en stevige discussies hebben werkgevers en vakbonden vandaag een akkoord bereikt over de nieuwe cao’s in de Metaal en..
 

Klimaatakkoord mist industriële isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..