Wendelstein-7x in bedrijf

Een kwart seconde waterstofplasma van 80 miljoen graden. Mede mogelijk gemaakt met technische isolatie. Aan bondskanselier en natuurkundige dr. Angela Merkel de eer om de ‘kunstzon’ Wendelstein-7x in het Max Planck Institut für Plasmaphysik Greifswald op 3 februari 2016 officieel in werking te stellen. Zij stelde een 2 Megawatt ‘magnetron’ in bedrijf om de atoomfusie op gang te brengen. Doel is de ontwikkeling van duurzame energie zoals de zon en andere sterren produceren.
Waterstofplasma, Max Planck Institut für PlasmaphysikTechnische isolatie heeft op diverse fronten bijgedragen aan het beoogde succes, waarbij het plasma een temperatuur van 80 miljoen graden heeft bereikt. De helium-drukcompensatieleidingen zijn geïsoleerd met een speciaal tweelaags Armaflex LTD-systeem en een derde NH/Armaflex-laag, in combinatie met de bijbehorende extra dampremmende folielagen. De drukvereveningsleidingen zijn noodzakelijk om het abolute nulpunt te benaderen waarbij de supermagneten functioneren. Een uiterst diep vacuüm met een aanvullend twintiglaags hitterefelecterend MLI-isolatiesysteem scheidt de extreem hoge temperatuur van uiteindelijk meer dan 100 miljoen graden van de cryostaten waarin het absolute nulpunt wordt gehandhaafd. Vijftig enorme supermagneten houden de plasmawolk van 30 m3 contactloos in de reactorruimte. De bedoeling is de nu bereikte kwart seconde geleidelijk op te voeren tot dertig minuten als stap naar continue energieopwekking.
Aan de reactor is elf jaar gebouwd. Het heeft 370 miljoen euro gekost. Sinds de technische inbedrijfstelling in december 2015 zijn 300 ontladingen met heliumplasma gegenereerd, waarmee de wanden gereinigd zijn. Het nu opgewekte waterstofplasma beantwoordt volledig aan de doelstelling van het expermiment. De foto van Max Planck-IPP is oorspronkelijk zwartwit en door het instituut in kleur bewerkt.
Op de site van Max Plank-IPP vindt u de laatste Wendelstein-informatie, een isolatie-reportage vindt u in Isolatie Magazine 67, pag 12 en verder.
 

Nieuws

VIB kijkt met ambitie vooruit

De algemene leden vergadering van de VIB kreeg op dinsdag 21 mei 2019 op de Maasvlakte een afwisselend programma voorgeschoteld. Nie..
 

Installatiesector in de lift

Voor bijna 12 procent van de installatiebedrijven voorspelt bedrijfsinformatiespecialist Graydon de komende 12 maanden groei. De ver..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Maintenance for Energy bij Thermatras

Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud NVDO en VIB besteden op donderdag 27 juni 2019 tijdens het jaarcongres van Energie V..
 

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..