Wendelstein-7x in bedrijf

Een kwart seconde waterstofplasma van 80 miljoen graden. Mede mogelijk gemaakt met technische isolatie. Aan bondskanselier en natuurkundige dr. Angela Merkel de eer om de ‘kunstzon’ Wendelstein-7x in het Max Planck Institut für Plasmaphysik Greifswald op 3 februari 2016 officieel in werking te stellen. Zij stelde een 2 Megawatt ‘magnetron’ in bedrijf om de atoomfusie op gang te brengen. Doel is de ontwikkeling van duurzame energie zoals de zon en andere sterren produceren.
Waterstofplasma, Max Planck Institut für PlasmaphysikTechnische isolatie heeft op diverse fronten bijgedragen aan het beoogde succes, waarbij het plasma een temperatuur van 80 miljoen graden heeft bereikt. De helium-drukcompensatieleidingen zijn geïsoleerd met een speciaal tweelaags Armaflex LTD-systeem en een derde NH/Armaflex-laag, in combinatie met de bijbehorende extra dampremmende folielagen. De drukvereveningsleidingen zijn noodzakelijk om het abolute nulpunt te benaderen waarbij de supermagneten functioneren. Een uiterst diep vacuüm met een aanvullend twintiglaags hitterefelecterend MLI-isolatiesysteem scheidt de extreem hoge temperatuur van uiteindelijk meer dan 100 miljoen graden van de cryostaten waarin het absolute nulpunt wordt gehandhaafd. Vijftig enorme supermagneten houden de plasmawolk van 30 m3 contactloos in de reactorruimte. De bedoeling is de nu bereikte kwart seconde geleidelijk op te voeren tot dertig minuten als stap naar continue energieopwekking.
Aan de reactor is elf jaar gebouwd. Het heeft 370 miljoen euro gekost. Sinds de technische inbedrijfstelling in december 2015 zijn 300 ontladingen met heliumplasma gegenereerd, waarmee de wanden gereinigd zijn. Het nu opgewekte waterstofplasma beantwoordt volledig aan de doelstelling van het expermiment. De foto van Max Planck-IPP is oorspronkelijk zwartwit en door het instituut in kleur bewerkt.
Op de site van Max Plank-IPP vindt u de laatste Wendelstein-informatie, een isolatie-reportage vindt u in Isolatie Magazine 67, pag 12 en verder.
 

Nieuws

Tandemactie NCTI en Isenspro


Samen met Isenspro heeft NCTI de bezoekers van het laatste iTanks ontbijt op donderdag 21 februari 2019 geïnformeerd ov..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld