Wendelstein-7x in bedrijf

Een kwart seconde waterstofplasma van 80 miljoen graden. Mede mogelijk gemaakt met technische isolatie. Aan bondskanselier en natuurkundige dr. Angela Merkel de eer om de ‘kunstzon’ Wendelstein-7x in het Max Planck Institut für Plasmaphysik Greifswald op 3 februari 2016 officieel in werking te stellen. Zij stelde een 2 Megawatt ‘magnetron’ in bedrijf om de atoomfusie op gang te brengen. Doel is de ontwikkeling van duurzame energie zoals de zon en andere sterren produceren.
Waterstofplasma, Max Planck Institut für PlasmaphysikTechnische isolatie heeft op diverse fronten bijgedragen aan het beoogde succes, waarbij het plasma een temperatuur van 80 miljoen graden heeft bereikt. De helium-drukcompensatieleidingen zijn geïsoleerd met een speciaal tweelaags Armaflex LTD-systeem en een derde NH/Armaflex-laag, in combinatie met de bijbehorende extra dampremmende folielagen. De drukvereveningsleidingen zijn noodzakelijk om het abolute nulpunt te benaderen waarbij de supermagneten functioneren. Een uiterst diep vacuüm met een aanvullend twintiglaags hitterefelecterend MLI-isolatiesysteem scheidt de extreem hoge temperatuur van uiteindelijk meer dan 100 miljoen graden van de cryostaten waarin het absolute nulpunt wordt gehandhaafd. Vijftig enorme supermagneten houden de plasmawolk van 30 m3 contactloos in de reactorruimte. De bedoeling is de nu bereikte kwart seconde geleidelijk op te voeren tot dertig minuten als stap naar continue energieopwekking.
Aan de reactor is elf jaar gebouwd. Het heeft 370 miljoen euro gekost. Sinds de technische inbedrijfstelling in december 2015 zijn 300 ontladingen met heliumplasma gegenereerd, waarmee de wanden gereinigd zijn. Het nu opgewekte waterstofplasma beantwoordt volledig aan de doelstelling van het expermiment. De foto van Max Planck-IPP is oorspronkelijk zwartwit en door het instituut in kleur bewerkt.
Op de site van Max Plank-IPP vindt u de laatste Wendelstein-informatie, een isolatie-reportage vindt u in Isolatie Magazine 67, pag 12 en verder.
 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..