Ton voor innovatieve besparing

Een ton laaghangend fruit voor de isolatiesector zelf! Stichting Doen en New Venture lanceren de ‘Doen Energie[s]topper’, een competitie voor ondernemers met innovatieve initiatieven op het gebied van energiebesparing.
De winnaar ontvangt 100.000 euro om zijn product of dienst verder te ontwikkelen. Innovatiever, effectiever en sneller terugverdiend dan technische isolatieconcepten is bijna niet mogelijk: 31 petajoule besparing per jaar, goed voor het energiegebruik van 500.000 woningen of 1 miljoen auto’s (12.500 km/jaar), becijfert onderzoeker Ecofys Utrecht in het EiiF-factsheet. De wedstrijd zoekt bovendien eenvoudig toepasbare producten en diensten, dus dat zit met de technische isolatiebedrijven ook wel goed. En de laatste aanwijzing: de initiatiefnemers verwijzen al naar bouwisolatiebedrijf ‘Nederland Isoleert’ dat huizen per straat aanpakt.
Kortom: een uitdagende oproep aan industriële isolatiebedrijven en branche-instellingen.

Verloop competitie

Per 3 november start de inschrijving. Tot 7 januari 2016 kunnen deelnemers hun businessconcept inleveren. Direct daarna selecteert de pre-jury vijf finalisten. Via New Venture krijgen zij coaching op maat en worden zij voorbereid op de finale op 10 maart 2016. Daar pitchen zij hun plannen pitchen voor de jury. De pitch-winnaar wint 100.000 euro om zijn idee verder te ontwikkelen. Initiatiefnemers die hun gegevens achterlaten op de website worden op de hoogte gehouden van de competitie.
 

Stichting Doen

Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ondersteunt Stichting Doen initiatieven in binnen- en buitenland op het gebied van duurzame energie. Doel is de CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee klimaatverandering tegen te gaan. Onderzoeksbureau Ecorys te Rotterdam onderzocht in 2015 de impact van 67 initiatieven die de afgelopen tien jaar werden ondersteund. Uit deze studie blijkt dat wereldwijd zo’n 635.000 huishoudens via door Stichting Doen ondersteunde initiatieven toegang kregen tot duurzame energie. In een periode van vijf jaar werd hiermee een CO2-besparing van meer dan 1,5 miljoen ton behaald (zie ook: www.doen.nl/duurzameenergie). Op het gebied van energiebesparing valt echter nog een wereld te winnen.
 

New Venture

De organisatie van de wedstrijd wordt verzorgd door New Venture, een initiatief dat innovatie en ondernemerschap in Nederland stimuleert. Sinds 1999 helpt New Venture, als stichting opgericht door het Ministerie van Economische Zaken en McKinsey & Company, innovatieve start-ups met vertaling van idee tot businessmodel. In deze periode heeft New Venture 7.000 teams begeleid en hebben starters 21.000 arbeidsplaatsen ontwikkeld.

 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld