Ton voor innovatieve besparing

Een ton laaghangend fruit voor de isolatiesector zelf! Stichting Doen en New Venture lanceren de ‘Doen Energie[s]topper’, een competitie voor ondernemers met innovatieve initiatieven op het gebied van energiebesparing.
De winnaar ontvangt 100.000 euro om zijn product of dienst verder te ontwikkelen. Innovatiever, effectiever en sneller terugverdiend dan technische isolatieconcepten is bijna niet mogelijk: 31 petajoule besparing per jaar, goed voor het energiegebruik van 500.000 woningen of 1 miljoen auto’s (12.500 km/jaar), becijfert onderzoeker Ecofys Utrecht in het EiiF-factsheet. De wedstrijd zoekt bovendien eenvoudig toepasbare producten en diensten, dus dat zit met de technische isolatiebedrijven ook wel goed. En de laatste aanwijzing: de initiatiefnemers verwijzen al naar bouwisolatiebedrijf ‘Nederland Isoleert’ dat huizen per straat aanpakt.
Kortom: een uitdagende oproep aan industriële isolatiebedrijven en branche-instellingen.

Verloop competitie

Per 3 november start de inschrijving. Tot 7 januari 2016 kunnen deelnemers hun businessconcept inleveren. Direct daarna selecteert de pre-jury vijf finalisten. Via New Venture krijgen zij coaching op maat en worden zij voorbereid op de finale op 10 maart 2016. Daar pitchen zij hun plannen pitchen voor de jury. De pitch-winnaar wint 100.000 euro om zijn idee verder te ontwikkelen. Initiatiefnemers die hun gegevens achterlaten op de website worden op de hoogte gehouden van de competitie.
 

Stichting Doen

Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ondersteunt Stichting Doen initiatieven in binnen- en buitenland op het gebied van duurzame energie. Doel is de CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee klimaatverandering tegen te gaan. Onderzoeksbureau Ecorys te Rotterdam onderzocht in 2015 de impact van 67 initiatieven die de afgelopen tien jaar werden ondersteund. Uit deze studie blijkt dat wereldwijd zo’n 635.000 huishoudens via door Stichting Doen ondersteunde initiatieven toegang kregen tot duurzame energie. In een periode van vijf jaar werd hiermee een CO2-besparing van meer dan 1,5 miljoen ton behaald (zie ook: www.doen.nl/duurzameenergie). Op het gebied van energiebesparing valt echter nog een wereld te winnen.
 

New Venture

De organisatie van de wedstrijd wordt verzorgd door New Venture, een initiatief dat innovatie en ondernemerschap in Nederland stimuleert. Sinds 1999 helpt New Venture, als stichting opgericht door het Ministerie van Economische Zaken en McKinsey & Company, innovatieve start-ups met vertaling van idee tot businessmodel. In deze periode heeft New Venture 7.000 teams begeleid en hebben starters 21.000 arbeidsplaatsen ontwikkeld.

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..