EZ brengt isolatie dichterbij

EZ-Minister Kamp overweegt extra financiële stimuleringsmaatregelen voor energiebesparing in de energie-intensieve industrie.
Kamp belooft in de Borgingscommissie van het Energieakkoord aan te sturen op concrete maatregelen om het nog ver verwijderde energiedoel - 100 petajoule besparing per 2020 - binnen bereik te brengen. Zo nodig komt extra financiële stimulering voor de industrie en – via energieleveranciers – afdwingbare besparing in de gebouwde omgeving. Eind november publiceert de Borgingscommissie de nieuwe afspraken in de Voortgangsrapportage.
Technische isolatie levert een industrieel besparingspotentieel van 31 petajoule, berekent de Utrechtse energieonderzoeker Ecofys. Ondanks de korte en soms zeer korte terugverdientijden belemmert financiering de oogst van dit laaghangende energiefruit. Een extra financiële stimulans zoals Kamp in het vooruitzicht stelt kan de impasse doorbreken.
Met de Kamerbrief Nationale Energieverkenning 2015 van 9 oktober 2015 reageert Kamp op de Nationale Energieverkenning 2015 (NEV), waaruit blijkt dat de besparingsdoelstellingen 2020 bij ongewijzigd beleid niet wordt gehaald. Slechts 55 petajoule van de beoogde 100 petajoule besparing per jaar wordt gerealiseerd.
 De Kamerbrief bevat impliciet aanknopingspunten voor meer inzet van technische isolatie. Naast de genoemde mogelijkheden voor de energie-intensieve industrie komt bijvoorbeeld na-isolatie van appendages en retourleidingen in beeld door afgedwongen energiebesparing in de gebouwde omgeving c.q. utiliteit. Ook een nieuwe subsidieregeling per 1 januari 2016 voor kleinschalige duurzame warmteopwekking door o.m. biomassaketels en warmtepompen doet een beroep op technische isolatie. Hetzelfde geldt voor de versnelde uitrol van mestvergistinginstallaties in de landbouw en de stimulering van geothermie middels aquifers.
Op de site van de Rijksoverheid kunt u de Energieverkenning en de Kamerbrief als pdf downloaden.

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..