Besparingspotentieel NL: 31 petajoule

De Nederlandse industrie kan per jaar 31 PJ energie en 2,1 MT CO2-emissie besparen door de isolatie op orde te brengen. Dit blijkt uit het recente informatieblad – september 2015 - van energie-expert Ecofys in opdracht van EiiF.
Ecofys signaleert dat in alle industriële sectoren en bij uiteenlopende installaties en servicetemperaturen een aanzienlijke energie-efficiëntieverbetering te behalen is. De industrie kan op jaarbasis 24 petajoule energie en 1,6 megaton CO2-uitstoot besparen. De energiesector is goed voor een potentieel van 7 petajoule energie en 0,5 megaton CO2.
Het potentieel is in drie stappen binnen te halen:
1. Isolatie van ongeïsoleerde installatiedelen en herstel van beschadigde isolatie is goed voor vier procent energiebesparing.
2. Toepassing en actualisatie van economische isolatiedikte. Algemene toepassing brengt de huidige thermische verliezen met 65 procent terug.
3. Tijdige inschakeling van isolatie-expertise bij nieuwbouw, stops en revisies om economische isolatiediktes te realiseren en de daarvoor noodzakelijke ruimte te creëren.
Volgens de studie is een groot deel van het besparingspotentieel te realiseren met terugverdientijden korter dan een jaar.
Aanbrengen van ontbrekende isolatie en herstel vergt een eenmalige investering van 50 miljoen euro, waarmee de industrie jaarlijks 225 miljoen kosten bespaart.

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..