Akoestisch plafond NS Delft

Een nagalmtijd van minder dan 1 seconde. Dat presteert de drievoudige akoestische isolatie boven de ondergrondse plafonds van NS-station Delft. Dit is te danken aan complex maatwerk met twee types aluminium baffles in combinatie met isolatieplaten.
Spoortunnrel Delft, akoestisch plafondNS Station Delft trekt alle aandacht met de historische plattegrond op het fraaie plafond. Maar op de ondergrondse perrons zakt de mond van de technicus pas echt open van bewondering. Het door Benthem Crouwel Architects ontworpen en door Hunter Douglas geproduceerde plafond geeft de ruimte de menselijke maat, creëert rust en oriëntatie en maakt korte metten met de herrie van reizigers en voorbijrazende treinen.
Toepassing van baffles voor de akoestische demping is niet ongebruikelijk. Opmerkelijk is wel de keuze voor aluminium baffles en de twee varianten daarvan. De materiaalkeuze is mede bepaald door de mechanische krachten waaraan de treinen de constructie blootstellen: ieder uur denderen acht treinen met een snelheid van 140 km/u door het station. De luchtdruk is dusdanig, dat de draaideuren in de stationshal aanvankelijk op hol sloegen. Dit geeft ook een indruk van de geluidseffecten.
Het 350 meter lange plafond van de spoortunnel bestaat in hoofdzaak uit taps toelopende geëxtrudeerde horizontale en verticale baffles van 600 mm. lengte, die toelopen van 80 tot 60 mm. breedte. Tussen de verticale delen zorgen geperforeerde, gezette aluminium baffles voor geluiddemping, in combinatie met Heraklith geluidabsorberende isolatieplaten. Dit Knauf Insulation-product bestaat uit houtwol (sparrenhoutvezels), met mineraal bindmiddel gecomprimeerd tot isolatiepanelen. Naast geluidabsorptie dragen de panelen ook bij aan thermische en brandwerende isolatie.
Het complete systeem heeft de nagalmtijd onder 1 seconde gebracht, beter dan een halvering ten opzichte van vergelijkbare projecten.
Hunter Douglas stelt een informatieve ‘white paper’ beschikbaar met achtergrond informatie over’Het plafond als akoestisch instrument’, gericht op de utiliteitsector.
 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..