Akoestisch plafond NS Delft

Een nagalmtijd van minder dan 1 seconde. Dat presteert de drievoudige akoestische isolatie boven de ondergrondse plafonds van NS-station Delft. Dit is te danken aan complex maatwerk met twee types aluminium baffles in combinatie met isolatieplaten.
Spoortunnrel Delft, akoestisch plafondNS Station Delft trekt alle aandacht met de historische plattegrond op het fraaie plafond. Maar op de ondergrondse perrons zakt de mond van de technicus pas echt open van bewondering. Het door Benthem Crouwel Architects ontworpen en door Hunter Douglas geproduceerde plafond geeft de ruimte de menselijke maat, creëert rust en oriëntatie en maakt korte metten met de herrie van reizigers en voorbijrazende treinen.
Toepassing van baffles voor de akoestische demping is niet ongebruikelijk. Opmerkelijk is wel de keuze voor aluminium baffles en de twee varianten daarvan. De materiaalkeuze is mede bepaald door de mechanische krachten waaraan de treinen de constructie blootstellen: ieder uur denderen acht treinen met een snelheid van 140 km/u door het station. De luchtdruk is dusdanig, dat de draaideuren in de stationshal aanvankelijk op hol sloegen. Dit geeft ook een indruk van de geluidseffecten.
Het 350 meter lange plafond van de spoortunnel bestaat in hoofdzaak uit taps toelopende geëxtrudeerde horizontale en verticale baffles van 600 mm. lengte, die toelopen van 80 tot 60 mm. breedte. Tussen de verticale delen zorgen geperforeerde, gezette aluminium baffles voor geluiddemping, in combinatie met Heraklith geluidabsorberende isolatieplaten. Dit Knauf Insulation-product bestaat uit houtwol (sparrenhoutvezels), met mineraal bindmiddel gecomprimeerd tot isolatiepanelen. Naast geluidabsorptie dragen de panelen ook bij aan thermische en brandwerende isolatie.
Het complete systeem heeft de nagalmtijd onder 1 seconde gebracht, beter dan een halvering ten opzichte van vergelijkbare projecten.
Hunter Douglas stelt een informatieve ‘white paper’ beschikbaar met achtergrond informatie over’Het plafond als akoestisch instrument’, gericht op de utiliteitsector.
 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld