Akoestisch plafond NS Delft

Een nagalmtijd van minder dan 1 seconde. Dat presteert de drievoudige akoestische isolatie boven de ondergrondse plafonds van NS-station Delft. Dit is te danken aan complex maatwerk met twee types aluminium baffles in combinatie met isolatieplaten.
Spoortunnrel Delft, akoestisch plafondNS Station Delft trekt alle aandacht met de historische plattegrond op het fraaie plafond. Maar op de ondergrondse perrons zakt de mond van de technicus pas echt open van bewondering. Het door Benthem Crouwel Architects ontworpen en door Hunter Douglas geproduceerde plafond geeft de ruimte de menselijke maat, creëert rust en oriëntatie en maakt korte metten met de herrie van reizigers en voorbijrazende treinen.
Toepassing van baffles voor de akoestische demping is niet ongebruikelijk. Opmerkelijk is wel de keuze voor aluminium baffles en de twee varianten daarvan. De materiaalkeuze is mede bepaald door de mechanische krachten waaraan de treinen de constructie blootstellen: ieder uur denderen acht treinen met een snelheid van 140 km/u door het station. De luchtdruk is dusdanig, dat de draaideuren in de stationshal aanvankelijk op hol sloegen. Dit geeft ook een indruk van de geluidseffecten.
Het 350 meter lange plafond van de spoortunnel bestaat in hoofdzaak uit taps toelopende geëxtrudeerde horizontale en verticale baffles van 600 mm. lengte, die toelopen van 80 tot 60 mm. breedte. Tussen de verticale delen zorgen geperforeerde, gezette aluminium baffles voor geluiddemping, in combinatie met Heraklith geluidabsorberende isolatieplaten. Dit Knauf Insulation-product bestaat uit houtwol (sparrenhoutvezels), met mineraal bindmiddel gecomprimeerd tot isolatiepanelen. Naast geluidabsorptie dragen de panelen ook bij aan thermische en brandwerende isolatie.
Het complete systeem heeft de nagalmtijd onder 1 seconde gebracht, beter dan een halvering ten opzichte van vergelijkbare projecten.
Hunter Douglas stelt een informatieve ‘white paper’ beschikbaar met achtergrond informatie over’Het plafond als akoestisch instrument’, gericht op de utiliteitsector.
 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..