Bevingbestendig bouwen met isolatie

Isolatiematerialen kunnen een rol spelen in aardbevingbestendig bouwen. In twee tot drie van de zeven bekroonde innovaties voor projecten in Noordoost-Groningen spelen isolatiematerialen een rol.
In het concept van Coöperatie Vederlicht speelt EPS de hoofdrol. Vier ondernemingen uit Aduard ontwikkelen onder deze paraplu gezamenlijk een bevingbestendig bouwconcept dat tevens uitblinkt in zeer laag energiegebruik (nul-energiewoning), hoog comfort en productie-efficiëntie.
Een tweede topscorer is EcoBouwSalland, dat in samenwerking met teler Hempflax Groninger isolatievlas in de vorm van kalkhennep ontwikkelt tot bevingbestendig bouwmateriaal. Ook hier komen mechanische eigenschappen en isolatiewaarde bijeen.
De derde, meer indirecte rol van isolatie in de Groninger bouwtoekomst, is ingebracht door TTS (Total Technical Solutions) door toepassing van trillingdempers uit scheepsbouw en industrie in bouwfundering.
De onafhankelijke jury kende met steun van een technische commissie deze drie en nog vier andere innovators € 30.000,- tot € 50.000,- subsidie toe uit de Nieuwbouw-innovatieregeling voor verdere ontwikkeling van hun concept. Alle zeventig inzendingen worden in een ontwerpcatalogus opgenomen met het oog kennisoverdracht en innovatie-acceleratie.
Recent zijn nieuwe genomineerden voor het voetlicht van de commissie getreden, vooruitlopende op de tweede tranche van de Nieuwbouw-innovatieregeling die na de vakantieperiode wordt opengesteld. De regeling wordt uitgevoerd door het NAM-platform in samenwerking met EPI-kenniscentrum, gemeente Loppersum en Economic Board ter stimulering van innovatieve nieuwbouw. Voor de bestaande bouw heeft NAM in samenwerking met Arup een ontwerpcompetitie in het leven geroepen.
Vandaag, 18 augustus 2015, heeft om 09.06 uur een nieuwe aardbeving (Richter 2.0) plaatsgevonden met epicentrum nabij Kolham (Slochteren). Deze beving houdt verband met de aardgaswinning.

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..