Bevingbestendig bouwen met isolatie

Isolatiematerialen kunnen een rol spelen in aardbevingbestendig bouwen. In twee tot drie van de zeven bekroonde innovaties voor projecten in Noordoost-Groningen spelen isolatiematerialen een rol.
In het concept van Coöperatie Vederlicht speelt EPS de hoofdrol. Vier ondernemingen uit Aduard ontwikkelen onder deze paraplu gezamenlijk een bevingbestendig bouwconcept dat tevens uitblinkt in zeer laag energiegebruik (nul-energiewoning), hoog comfort en productie-efficiëntie.
Een tweede topscorer is EcoBouwSalland, dat in samenwerking met teler Hempflax Groninger isolatievlas in de vorm van kalkhennep ontwikkelt tot bevingbestendig bouwmateriaal. Ook hier komen mechanische eigenschappen en isolatiewaarde bijeen.
De derde, meer indirecte rol van isolatie in de Groninger bouwtoekomst, is ingebracht door TTS (Total Technical Solutions) door toepassing van trillingdempers uit scheepsbouw en industrie in bouwfundering.
De onafhankelijke jury kende met steun van een technische commissie deze drie en nog vier andere innovators € 30.000,- tot € 50.000,- subsidie toe uit de Nieuwbouw-innovatieregeling voor verdere ontwikkeling van hun concept. Alle zeventig inzendingen worden in een ontwerpcatalogus opgenomen met het oog kennisoverdracht en innovatie-acceleratie.
Recent zijn nieuwe genomineerden voor het voetlicht van de commissie getreden, vooruitlopende op de tweede tranche van de Nieuwbouw-innovatieregeling die na de vakantieperiode wordt opengesteld. De regeling wordt uitgevoerd door het NAM-platform in samenwerking met EPI-kenniscentrum, gemeente Loppersum en Economic Board ter stimulering van innovatieve nieuwbouw. Voor de bestaande bouw heeft NAM in samenwerking met Arup een ontwerpcompetitie in het leven geroepen.
Vandaag, 18 augustus 2015, heeft om 09.06 uur een nieuwe aardbeving (Richter 2.0) plaatsgevonden met epicentrum nabij Kolham (Slochteren). Deze beving houdt verband met de aardgaswinning.

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld