PU-aerogel isolatiepanelen BASF

Onder de naam Slentite brengt BASF op polyurethaan gebaseerde aerogel-isolatiepanelen op de markt. De lambda-waarde is 0,017 W/m∙K. De in april 2015 opgeleverde proeffabriek in het Duitse Lemförde voorziet partners inmiddels van de eerste series grote en mechanisch sterke panelen.
De Slentite-pilotplant is in achttien maanden gerealiseerd door BASF Polyurethanes. Het bedrijf noemt dit aerogel-isolatiepaneel een voorproefje van de isolatietechnologie van de toekomst. Dankzij de hoge isolatiewaarde worden hoge prestaties bereikt met vijfentwintig tot vijftig procent dunnere panelen dan conventionele alternatieven. Mede dankzij de hoge sterkte en stofvrije verwerking is de ontwerpvrijheid groot. De drukweerstand is beter dan 300 kPa.
De panelen worden om te beginnen ingezet voor bouwtechnische isolatie (nieuwbouw en renovatie), maar de eerste technische toepassingen – met name in koel- en vriesinstallaties – staan al op stapel. In dat geval voert Slentite als kern in vacuümisolatiepanelen de isolatiewaarde tot het drievoudige op, waarmee bij gelijkblijvende buitenmaten aanzienlijke ruimtewinst wordt geboekt.
De Slentite-panelen hebben een microporeuze structuur, die de hoge isolatieprestatie koppelt aan uitstekende vochtregulerende eigenschappen. Het materiaal kan op alle gebruikelijke manieren worden bewerkt: zagen, fresen, boren en verlijmen vormen geen probleem. Geïnteresseerden kunnen BASF Slentite mailen.

 

Nieuws

Tandemactie NCTI en Isenspro


Samen met Isenspro heeft NCTI de bezoekers van het laatste iTanks ontbijt op donderdag 21 februari 2019 geïnformeerd ov..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld