PU-aerogel isolatiepanelen BASF

Onder de naam Slentite brengt BASF op polyurethaan gebaseerde aerogel-isolatiepanelen op de markt. De lambda-waarde is 0,017 W/m∙K. De in april 2015 opgeleverde proeffabriek in het Duitse Lemförde voorziet partners inmiddels van de eerste series grote en mechanisch sterke panelen.
De Slentite-pilotplant is in achttien maanden gerealiseerd door BASF Polyurethanes. Het bedrijf noemt dit aerogel-isolatiepaneel een voorproefje van de isolatietechnologie van de toekomst. Dankzij de hoge isolatiewaarde worden hoge prestaties bereikt met vijfentwintig tot vijftig procent dunnere panelen dan conventionele alternatieven. Mede dankzij de hoge sterkte en stofvrije verwerking is de ontwerpvrijheid groot. De drukweerstand is beter dan 300 kPa.
De panelen worden om te beginnen ingezet voor bouwtechnische isolatie (nieuwbouw en renovatie), maar de eerste technische toepassingen – met name in koel- en vriesinstallaties – staan al op stapel. In dat geval voert Slentite als kern in vacuümisolatiepanelen de isolatiewaarde tot het drievoudige op, waarmee bij gelijkblijvende buitenmaten aanzienlijke ruimtewinst wordt geboekt.
De Slentite-panelen hebben een microporeuze structuur, die de hoge isolatieprestatie koppelt aan uitstekende vochtregulerende eigenschappen. Het materiaal kan op alle gebruikelijke manieren worden bewerkt: zagen, fresen, boren en verlijmen vormen geen probleem. Geïnteresseerden kunnen BASF Slentite mailen.

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..