NCTI-Masterclass 'CUI-preventie'

Hét industrieprobleem 'Corrosie onder isolatie'. NCTI daagde de Deltalinqs-leden dinsdag 31 maart 2015 in een masterclass uit om na te denken over de bestrijding van de ‘olifant’ of het ‘ spook’ dat corrosie heet.
Namens buitengewoon Deltalinqs-lid NCTI gaf manager Paul de Koning de deelnemers inzicht in alle beschikbare isolatievoorzieningen ter voorkoming van corrosie in de industrie. “Iedere industrie heeft te dealen met corrosie. Je kunt je kop niet in het zand steken voor de olifant of het spook’, aldus De Koning.
In zijn presentatie is De Koning allereerst ingegaan op de verschillende corrosievormen en de condities die corrosie in de hand werken. Hij beperkte zich tot chemische corrosie met veelal ijzerroest en galvanische corrosie als gevolg. Als corrosie-stimulerende condities noemde hij contact van verschillende metaalsoorten, vocht, temperaturen tussen 50 en 175 °C en vooral variërende temperaturen bij cyclische processen, inwerking van chemicaliën en een zuur milieu. Uiteraard is het raadzaam deze belagers buiten het isolatiesysteem te houden. Het NCTI illustreerde de corrosieproblematiek aan de hand van praktijkgevallen. Daarbij zijn aandachtspunten geformuleerd voor ontwerp, uitvoering en onderhoud van isolatie.
Het is duidelijk dat het thema corrosie de gemoederen bezig houdt. Voorkoming maximeert duurzaamheid, continuïteit en veiligheid. Het ‘corrosiespook’ had de Deltalinqers flink te pakken, getuige de intensieve uitwisseling van ideeën en ervaringen. Voor de cases bleef amper tijd over. De vragen en antwoorden zijn daarom plenair behandeld, zodat de deelnemers hun nieuwe kennis op het raakvlak van technische isolatie en corrosie direct konden inzetten.

Op de foto v.l.n.r. Paul de Koning (NCTI), Robert Tieman (Deltalinqs), Jos Bachaus (Nufarm BV), Annemarie van Geest (BP Raffinaderij Rotterdam BV), Stephan van Duijvenbode (Indurama Ventures Europe BV), Jan van Wijk (Shin-Etsu PVC BV), Rutger de Potter (Bilfinger Industrial Services Nederland BV) en Peter Beerman (ADM Europoort BV).

 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld