NCTI-Masterclass 'CUI-preventie'

Hét industrieprobleem 'Corrosie onder isolatie'. NCTI daagde de Deltalinqs-leden dinsdag 31 maart 2015 in een masterclass uit om na te denken over de bestrijding van de ‘olifant’ of het ‘ spook’ dat corrosie heet.
Namens buitengewoon Deltalinqs-lid NCTI gaf manager Paul de Koning de deelnemers inzicht in alle beschikbare isolatievoorzieningen ter voorkoming van corrosie in de industrie. “Iedere industrie heeft te dealen met corrosie. Je kunt je kop niet in het zand steken voor de olifant of het spook’, aldus De Koning.
In zijn presentatie is De Koning allereerst ingegaan op de verschillende corrosievormen en de condities die corrosie in de hand werken. Hij beperkte zich tot chemische corrosie met veelal ijzerroest en galvanische corrosie als gevolg. Als corrosie-stimulerende condities noemde hij contact van verschillende metaalsoorten, vocht, temperaturen tussen 50 en 175 °C en vooral variërende temperaturen bij cyclische processen, inwerking van chemicaliën en een zuur milieu. Uiteraard is het raadzaam deze belagers buiten het isolatiesysteem te houden. Het NCTI illustreerde de corrosieproblematiek aan de hand van praktijkgevallen. Daarbij zijn aandachtspunten geformuleerd voor ontwerp, uitvoering en onderhoud van isolatie.
Het is duidelijk dat het thema corrosie de gemoederen bezig houdt. Voorkoming maximeert duurzaamheid, continuïteit en veiligheid. Het ‘corrosiespook’ had de Deltalinqers flink te pakken, getuige de intensieve uitwisseling van ideeën en ervaringen. Voor de cases bleef amper tijd over. De vragen en antwoorden zijn daarom plenair behandeld, zodat de deelnemers hun nieuwe kennis op het raakvlak van technische isolatie en corrosie direct konden inzetten.

Op de foto v.l.n.r. Paul de Koning (NCTI), Robert Tieman (Deltalinqs), Jos Bachaus (Nufarm BV), Annemarie van Geest (BP Raffinaderij Rotterdam BV), Stephan van Duijvenbode (Indurama Ventures Europe BV), Jan van Wijk (Shin-Etsu PVC BV), Rutger de Potter (Bilfinger Industrial Services Nederland BV) en Peter Beerman (ADM Europoort BV).

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..