Top-10 industriële energiebesparing

Isolatie van appendages, tankdakisolatie en periodieke thermografische inspectie behoren tot de Top-10 energiebesparende opties voor de industrie.
In opdracht van Milieudienst Rijnmond DCMR heeft onderzoeksbureau CE Delft in 2014 mogelijkheden tot energiebesparing voor vergunningplichtige industriële ondernemingen geïnventariseerd. De complete informatie over het energetisch laaghangende isolatiefruit is kosteloos als pdf-document te downloaden bij DCMR. De milieudienst beschouwt de Top-10 voor industriële energie-efficiëntie als een handreiking aan bedrijven en toezichthouders. Bedrijven met een jaarlijks energiegebruik van meer dan 200.000 kWh of 75.000 m3 aardgasequivalenten zijn verplicht maatregelen uit te voeren met terugverdientijden korter dan vijf jaar. Als de maatregelen tot minimumnorm worden verheven, beloopt het besparingspotentieel volgens DCMR meer dan 40 PJ per jaar. Dit is te vergelijken met het energiegebruik van ca. 750.000 huishoudens en CO2-emissie van 1,2 miljoen auto’s. In het onderzoek heeft CE Delft gebruik gemaakt van openbaar toegankelijke bronnen en informatie van het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI.

De belangrijkste maatregelen op het gebied van technische isolatie zijn:

- Isolatie van appendages. Besparing 85 tot 95 procent en een terugverdientijd korter dan een jaar bij een investering van € 100,- tot € 600,- per appendage;
- Tankdakisolatie. Energiebesparing 40 tot 70 procent, terugverdientijd één tot vier jaar voor slechts € 80,- tot € 120,- per vierkante meter.
- Periodieke thermografische isolatie-inspectie. Gemiddelde besparing 200.000 kubieke meter gas. Dit is binnen twee jaar terugverdiend. Voor € 6000,-. krijgt de opdrachtgever een dag inspectie on site, rapportage en verbetervoorstellen en na uitvoering daarvan ook die 200.000 m3 gas.

Een concrete indruk van deze en verwante industriële energiebsparingmogelijkheden is te vinden bij Marktplaats Energie-Efficiency van Rijnmond-industriekoepel Deltalinqs bij Plant One.

DCMR is voornemens de Top-10 vast te leggen in de provinciale standaardvoorschriften, met de bedoeling dat alle provincies het Zuidhollandse voorbeeld volgen. Bij nieuwe vergunningaanvragen of indiening van een energiebesparingsplan (EEP) verlangt DCMR van bedrijven dat in ieder geval deze 10 maatregelen onderdeel uitmaken van het EEP. Bedrijven zullen dan moeten beargumenteren waarom ze de maatregelen niet nemen.

 

 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..