Isolatie levert Groningen 34 mille op

Een isolatieinvestering van € 71.000 levert de gemeente Groningen jaarlijks ruim € 34.000 energiebesparing op. De aanpak van utiliteitsinstallaties maakt deel uit van het duurzaamheidsprogramma ‘Groningen geeft energie’.
Het gaat om aanvullende maatregelen in elf gemeentelijke gebouwen zoals stadhuis en gemeentekantoren, schouwburg, sporthallen en brandweerkazernes.
De investering richt zich met name op verwarmingsinstallaties. De nog ongeïsoleerde leidingdelen, afsluiters en andere appendages worden alsnog geïsoleerd. Dit elimineert energieverliezen in het warmtetransport. Dankzij de aanzienlijke energiebesparing verdient Groningen de isolatieinvestering in twee jaar terug.
Het Groninger duurzaamheidsprogramma moet de gemeente per 2035 energieneutraal en dus onafhankelijk van fossiele energie maken. Technische isolatie van de eigen utiliteitsinstallaties plaatst de gemeente in een voorbeeldpositie.
In de praktijk blijven geregeld grote delen van verwarmingsinstallaties in de utiliteit ongeïsoleerd om de stichtingskosten te beperken. Dit gaat uiteraard ten koste van de exploitatiekosten en de milieuprestatie. Wanneer al in de bouw- of renovatiefase direct wordt geïnvesteerd in optimale isolatie, ligt de terugverdientijd meestal nog onder de twee jaar die Groningen nu in het inhaalprogramma realiseert.
Sinds 2011 stimuleert de gemeente Groningen ook de duurzaamheidsprestaties van hotel- en congreslocaties met subsidies op energiescans, voorafgaand aan Green Key-certificatie. Green Key is het internationale keurmerk voor de toeristische industrie en de sector voor vergader- en congreslocaties. Energie, gas en water vallen onder de scoop van Green Key. De eerste keurmerken zijn reeds toegekend in Groningen.

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..