Isolatie levert Groningen 34 mille op

Een isolatieinvestering van € 71.000 levert de gemeente Groningen jaarlijks ruim € 34.000 energiebesparing op. De aanpak van utiliteitsinstallaties maakt deel uit van het duurzaamheidsprogramma ‘Groningen geeft energie’.
Het gaat om aanvullende maatregelen in elf gemeentelijke gebouwen zoals stadhuis en gemeentekantoren, schouwburg, sporthallen en brandweerkazernes.
De investering richt zich met name op verwarmingsinstallaties. De nog ongeïsoleerde leidingdelen, afsluiters en andere appendages worden alsnog geïsoleerd. Dit elimineert energieverliezen in het warmtetransport. Dankzij de aanzienlijke energiebesparing verdient Groningen de isolatieinvestering in twee jaar terug.
Het Groninger duurzaamheidsprogramma moet de gemeente per 2035 energieneutraal en dus onafhankelijk van fossiele energie maken. Technische isolatie van de eigen utiliteitsinstallaties plaatst de gemeente in een voorbeeldpositie.
In de praktijk blijven geregeld grote delen van verwarmingsinstallaties in de utiliteit ongeïsoleerd om de stichtingskosten te beperken. Dit gaat uiteraard ten koste van de exploitatiekosten en de milieuprestatie. Wanneer al in de bouw- of renovatiefase direct wordt geïnvesteerd in optimale isolatie, ligt de terugverdientijd meestal nog onder de twee jaar die Groningen nu in het inhaalprogramma realiseert.
Sinds 2011 stimuleert de gemeente Groningen ook de duurzaamheidsprestaties van hotel- en congreslocaties met subsidies op energiescans, voorafgaand aan Green Key-certificatie. Green Key is het internationale keurmerk voor de toeristische industrie en de sector voor vergader- en congreslocaties. Energie, gas en water vallen onder de scoop van Green Key. De eerste keurmerken zijn reeds toegekend in Groningen.

 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..