Isolatie levert Groningen 34 mille op

Een isolatieinvestering van € 71.000 levert de gemeente Groningen jaarlijks ruim € 34.000 energiebesparing op. De aanpak van utiliteitsinstallaties maakt deel uit van het duurzaamheidsprogramma ‘Groningen geeft energie’.
Het gaat om aanvullende maatregelen in elf gemeentelijke gebouwen zoals stadhuis en gemeentekantoren, schouwburg, sporthallen en brandweerkazernes.
De investering richt zich met name op verwarmingsinstallaties. De nog ongeïsoleerde leidingdelen, afsluiters en andere appendages worden alsnog geïsoleerd. Dit elimineert energieverliezen in het warmtetransport. Dankzij de aanzienlijke energiebesparing verdient Groningen de isolatieinvestering in twee jaar terug.
Het Groninger duurzaamheidsprogramma moet de gemeente per 2035 energieneutraal en dus onafhankelijk van fossiele energie maken. Technische isolatie van de eigen utiliteitsinstallaties plaatst de gemeente in een voorbeeldpositie.
In de praktijk blijven geregeld grote delen van verwarmingsinstallaties in de utiliteit ongeïsoleerd om de stichtingskosten te beperken. Dit gaat uiteraard ten koste van de exploitatiekosten en de milieuprestatie. Wanneer al in de bouw- of renovatiefase direct wordt geïnvesteerd in optimale isolatie, ligt de terugverdientijd meestal nog onder de twee jaar die Groningen nu in het inhaalprogramma realiseert.
Sinds 2011 stimuleert de gemeente Groningen ook de duurzaamheidsprestaties van hotel- en congreslocaties met subsidies op energiescans, voorafgaand aan Green Key-certificatie. Green Key is het internationale keurmerk voor de toeristische industrie en de sector voor vergader- en congreslocaties. Energie, gas en water vallen onder de scoop van Green Key. De eerste keurmerken zijn reeds toegekend in Groningen.

 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld