Aanhoudingen fraude ESF-subsidies

Twee verdachten zijn op dinsdag 11 november 2014 aangehouden op verdenking van fraude met subsidiegelden verstrekt uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het zou in totaal gaan om een fraudebedrag van ruim 7 miljoen euro.

De Directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft een woning in Rotterdam en een woning in Renesse doorzocht en onder meer administratie meegenomen en beslag gelegd op banktegoeden, omdat misdaad niet mag lonen. Slachtoffers van de subsidiefraudes zijn meerdere opleidingsfondsen, waaronder het O&O-fonds voor de isolatiesector OOI.
In het kader van het ESF-programma 2007-2013 is door de verdachten als tussenpersoon ESF-subsidie aangevraagd voor opleidingen voor mensen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Naar aanleiding van onregelmatigheden in de administratie, deed het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in september 2013 formeel aangifte. Onder gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie startte de Inspectie SZW een strafrechtelijk en financieel onderzoek.
De aangehouden verdachten zijn beiden sinds jaren actief binnen verschillende ESF-subsidie programma’s. De vrouw A.W. heeft als directrice verschillende ondernemingen gehad. Via deze ondernemingen werden subsidieaanvragen ingediend en de financiële en projectadministratie beheerd. De verdachte man heeft als externe consultant diverse werkzaamheden voor deze ondernemingen verricht. De ondernemingen zijn inmiddels failliet. Beide personen worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting met ESF-gelden. In een eerder stadium zijn twee medeverdachten aangehouden en gehoord als verdachten.
 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..