Femme Tech: de meiden komen eraan

Goed isolatienieuws: de meiden komen er aan. Ze zijn al prominent en prijswinnend gearriveerd bij opdrachtgevers als utiliteitsinstallateur Heijligers uit Zevenbergen en De Voogt Naval Architects te Haarlem. Deze bedrijven sleepten evenals industrieconcern Thales 11 november 2014 de Femme Tech Bedrijven Award in de wacht. Shell en Tata Steel, ook geen onbekenden in de isolatiebranche, moesten in een nek-aan-nek-race de eer overlaten aan Thales Nederland.
Femme Tech Bedrijven Award is de prijs voor bedrijven die vooruitstrevend zijn in werving en behoud van technische vakvrouwen. Deze Award is een initiatief van TechniekTalent.nu en is op 11 november 2014 voor de vierde keer uitgereikt.

Diversiteit is enorm belangrijk voor de techniek, zoveel werd duidelijk tijdens de Femme Tech Dag 2014. In de oud-industriële Rijtuigenloods vlakbij station Amersfoort is 11 november 2014 de jaarlijkse happening van TechniekTalent.nu gehouden. Een dag die technische vakvrouwen in het zonnetje zet.
Verschil als voordeel
De 250 deelnemers konden kiezen uit workshops, speeddaten en netwerken, inspirerende verhalen horen, maar ook hun haar in futuristische kapsels laten blazen met een compressor of kleuradvies krijgen.
Dagvoorzitter Stacey Rookhuizen praatte de dag aan elkaar: “Vrouwen brengen een andere manier van denken, van creativiteit. In een echte ‘mannenwereld’ kun je als vrouw aan jezelf gaan twijfelen, of je kunt de verschillen juist zien als voordeel zien. Daar zien we hier vandaag mooie voorbeelden van.”
Femme Tech Bedrijven Awards
Centraal onderdeel is de uitreiking van de Femme Tech Bedrijven Awards. Dit jaar waren er drie te winnen: voor kleine, middelgrote en grote bedrijven. “We vonden dit nodig, omdat bedrijven anders onvergelijkbaar zijn”, legde juryvoorzitter en Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema uit: “Er zijn veel bijzondere bedrijven die enthousiast vrouwen in de techniek promoten, zowel binnen als buiten hun eigen bedrijf, die wilden we een eerlijke kans geven.”
In de categorie kleine bedrijven won Heijligers Installaties, bij middelgrote bedrijven was dat De Voogt Naval Architects en bij grote bedrijven was Thales Nederland de winnaar. De jury noemde de drie bedrijven stuk voor stuk rolmodellen in hun aandacht voor vrouwen en vrouwelijke kwaliteiten in de techniek. Zelf vinden de trotse winnaars hun werkwijze vanzelfsprekend. Ze zijn ervan overtuigd dat diversiteit “goed zakendoen” is en je dus ook in het belang van het bedrijf de rol van vrouwen moet vergroten. Dat is soms hard werken en investeren. Als je daarvoor een prijs krijgt, is dat natuurlijk “gaaf, fantastisch, een kroon op ons werk!”, glimt Bregje Lodewikus van De Voogt Naval Architects. Marloes Heijligers deelt die trots: “Dit gaan we vieren met het personeel. Het is een extra motivatie om door te gaan.” Ook Geke Kooij van Thales Nederland is “enorm blij. Door de nominatie realiseerde ik me: wat doen we veel! Met deze prijs kunnen we laten zien dat we diversiteit en vrouwen in techniek serieus nemen.”

Op de foto:De prijswinnaars van de Femme Tech Bedrijven Award 2014: v.l.n.r. Heijligers Installaties, Thales Nederland en De Voogt Naval Architects. Fotograaf: Olivier Huisman.

 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld