Inhaalslag technische isolatie bij leegstand kantoren

De leegstand in de kantorenmarkt biedt een uitgelezen moment voor een inhaalslag op het gebied van technische isolatie. Dit zegt de Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Technisch Isolatiebedrijf VIB. Daarmee is volgens de branchevereniging zoveel energie en dus geld te besparen, dat de investeringen vaak binnen een jaar terugverdiend zijn. Op dit moment staat ca. 6 mln vierkante meter kantoorruimte leeg, in afwachting van nieuwe gebruikers of ook nieuwe bestemmingen. Duurzaamheid en hoge energieprestaties bepalen de huidige en vooral toekomstige waarde van utiliteitscomplexen.

In kantoorgebouwen valt veel te winnen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Dat geldt zeker voor oudere complexen, maar ook voor nieuwe en zelfs voor ‘zuinige’ en ‘duurzame’ gebouwen. “Vaak worden retourleidingen van verwarmings- en warmwatersystemen niet geïsoleerd, of laat men isolatie van flenzen, pompen en appendages achterwege”, stelt de VIB vast. “Eén ongeïsoleerde afsluiter laat alle winst van meterslange perfecte isolatie weglekken”. Ook komen de vakspecialisten geregeld het misverstand tegen dat kunststof leidingsystemen geen isolatie nodig hebben.
De tekortkomingen in utiliteitsisolatie verklaart de VIB uit het feit dat de projectontwikkelaar of gebouwexploitant zelden verantwoordelijk is voor de energierekening en daarom kiest voor beknibbelen op isolatie. De verwachting is dat gebouwgebruikers daarmee in de toekomst geen genoegen meer nemen. Al na een jaar immers gaat de gebruiker goed verdienen aan initiële investeringen in goede isolatiesystemen. Ook een ‘duurzaam’ en ‘groen’ ondernemerschap verdraagt zich slecht met energieverspilling.
Nu tal van utiliteitsgebouwen worden aangepakt voor een nieuwe toekomst, ziet de VIB uitgelezen mogelijkheden voor een grote inhaalslag. Meestal kunnen uitstekende technische isolatiesystemen tijdens renovaties efficiënt worden geïnstalleerd.

Nadere informatie:
- Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Technisch Isolatiebedrijf VIB, Nieuwegein (www.isoleren.nl, tel. 030-6300404)
- Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI, Spijkeniss (www.ncti.nl, tel 0181-698030).
 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..