Inhaalslag technische isolatie bij leegstand kantoren

De leegstand in de kantorenmarkt biedt een uitgelezen moment voor een inhaalslag op het gebied van technische isolatie. Dit zegt de Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Technisch Isolatiebedrijf VIB. Daarmee is volgens de branchevereniging zoveel energie en dus geld te besparen, dat de investeringen vaak binnen een jaar terugverdiend zijn. Op dit moment staat ca. 6 mln vierkante meter kantoorruimte leeg, in afwachting van nieuwe gebruikers of ook nieuwe bestemmingen. Duurzaamheid en hoge energieprestaties bepalen de huidige en vooral toekomstige waarde van utiliteitscomplexen.

In kantoorgebouwen valt veel te winnen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Dat geldt zeker voor oudere complexen, maar ook voor nieuwe en zelfs voor ‘zuinige’ en ‘duurzame’ gebouwen. “Vaak worden retourleidingen van verwarmings- en warmwatersystemen niet geïsoleerd, of laat men isolatie van flenzen, pompen en appendages achterwege”, stelt de VIB vast. “Eén ongeïsoleerde afsluiter laat alle winst van meterslange perfecte isolatie weglekken”. Ook komen de vakspecialisten geregeld het misverstand tegen dat kunststof leidingsystemen geen isolatie nodig hebben.
De tekortkomingen in utiliteitsisolatie verklaart de VIB uit het feit dat de projectontwikkelaar of gebouwexploitant zelden verantwoordelijk is voor de energierekening en daarom kiest voor beknibbelen op isolatie. De verwachting is dat gebouwgebruikers daarmee in de toekomst geen genoegen meer nemen. Al na een jaar immers gaat de gebruiker goed verdienen aan initiële investeringen in goede isolatiesystemen. Ook een ‘duurzaam’ en ‘groen’ ondernemerschap verdraagt zich slecht met energieverspilling.
Nu tal van utiliteitsgebouwen worden aangepakt voor een nieuwe toekomst, ziet de VIB uitgelezen mogelijkheden voor een grote inhaalslag. Meestal kunnen uitstekende technische isolatiesystemen tijdens renovaties efficiënt worden geïnstalleerd.

Nadere informatie:
- Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Technisch Isolatiebedrijf VIB, Nieuwegein (www.isoleren.nl, tel. 030-6300404)
- Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI, Spijkeniss (www.ncti.nl, tel 0181-698030).
 

Nieuws

Tandemactie NCTI en Isenspro


Samen met Isenspro heeft NCTI de bezoekers van het laatste iTanks ontbijt op donderdag 21 februari 2019 geïnformeerd ov..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld