Isolatie vangnet voor energieschaarste

Nu isoleren, om een acuut dreigend energietekort op te vangen. Dat is de rode draad in Belgische reacties op dreigende afschakeling van complete gemeentes van het elektriciteitsnet in de komende winter.
Electrabel-centrale Knippegroen te Gent, in 2010 in gebruik genomen (foto: Electrabel).Na uitval van drie Electrabel-kerncentrales komt België in de loop van de winter mogelijk elektrisch vermogen tekort. Dit kan in de piekuren ’s avonds oplopen tot 2000 MW. Zones van 500 MW, verdeeld over landelijk gespreide clusters van verdeelstations, worden in dat geval bij toerbeurt enige tijd afgekoppeld. Afhankelijk van het weer riskeert België 50 tot 115 uur effectieve tekorten gedurende de winter. Kritische verbruikers blijven buiten schot.
Zowel overheden als belangenorganisaties stimuleren isolatie als energiebespaarder. Het accent ligt op de woningbouw, maar duidelijk is dat met name industrie en utiliteit met isolatie een energetische en economisch vermogen kunnen besparen met effectieve isolatie.
Daarnaast kunnen averechtse neveneffecten niet worden uitgesloten. Vooral ondernemingen hebben veel belangstelling voor noodaggregaten.
In Vlaanderen treedt per 1 januari 2015 de ‘Dakisolatienorm’ in werking. Strafpunten en onbewoonbaarverklaring dreigen de bewoner en eigenaar die het in 2020 nog niet voor elkaar heeft. De gemeente Kortenberg wacht dat niet af en geeft € 2,00 subsidie per vierkante meter isolatie. Het wachten is op maatregelen voor industrie en utiliteit. Het EiiF-rapport over het Europese industriële isolatiepotentieel haalt als praktijkvoorbeeld een Belgische raffinaderij aan. Optimale isolatie bespaart daar direct al 1,4 miljoen kWh per jaar. Weliswaar slechts 0,15 MW productievermogen, maar wel in zijn eentje goed voor de complete consumptie van 500 woningen.

De foto toont onder meer isolatgiewerk in de Electrabel-centrale Knippegroen te Gent, in 2010 in gebruik genomen (foto: Electrabel).

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..