Isolatie vangnet voor energieschaarste

Nu isoleren, om een acuut dreigend energietekort op te vangen. Dat is de rode draad in Belgische reacties op dreigende afschakeling van complete gemeentes van het elektriciteitsnet in de komende winter.
Electrabel-centrale Knippegroen te Gent, in 2010 in gebruik genomen (foto: Electrabel).Na uitval van drie Electrabel-kerncentrales komt België in de loop van de winter mogelijk elektrisch vermogen tekort. Dit kan in de piekuren ’s avonds oplopen tot 2000 MW. Zones van 500 MW, verdeeld over landelijk gespreide clusters van verdeelstations, worden in dat geval bij toerbeurt enige tijd afgekoppeld. Afhankelijk van het weer riskeert België 50 tot 115 uur effectieve tekorten gedurende de winter. Kritische verbruikers blijven buiten schot.
Zowel overheden als belangenorganisaties stimuleren isolatie als energiebespaarder. Het accent ligt op de woningbouw, maar duidelijk is dat met name industrie en utiliteit met isolatie een energetische en economisch vermogen kunnen besparen met effectieve isolatie.
Daarnaast kunnen averechtse neveneffecten niet worden uitgesloten. Vooral ondernemingen hebben veel belangstelling voor noodaggregaten.
In Vlaanderen treedt per 1 januari 2015 de ‘Dakisolatienorm’ in werking. Strafpunten en onbewoonbaarverklaring dreigen de bewoner en eigenaar die het in 2020 nog niet voor elkaar heeft. De gemeente Kortenberg wacht dat niet af en geeft € 2,00 subsidie per vierkante meter isolatie. Het wachten is op maatregelen voor industrie en utiliteit. Het EiiF-rapport over het Europese industriële isolatiepotentieel haalt als praktijkvoorbeeld een Belgische raffinaderij aan. Optimale isolatie bespaart daar direct al 1,4 miljoen kWh per jaar. Weliswaar slechts 0,15 MW productievermogen, maar wel in zijn eentje goed voor de complete consumptie van 500 woningen.

De foto toont onder meer isolatgiewerk in de Electrabel-centrale Knippegroen te Gent, in 2010 in gebruik genomen (foto: Electrabel).

 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..