Ursa-luchtkanaal wint ISO-Award

Luchtkanaal en isolatie in één. Het Ursa-sandwichpaneel Air Zero A2 heeft de ISO-Award 2014 in de wacht gesleept. Kern van het systeem is minerale wolplaat, tweezijdig bekleed. De buitenzijde is alu-gecacheerd, de binnenzijde is voorzien van het antibacteriële en gemakkelijk te reinigen vezeldoek Zero.
De panelen worden in lengtes van 1,20 geleverd. Met behulp van een viertal systeemgereedschappen produceert de isolatiespecialist/kanalenbouwer ter plekke een kant-en-klaar zelfdragend luchtkanaal, inclusief ingebouwde thermisch (λ= 0,033 W/m K) en akoestische (geluidabsorptie aw = 0,80) isolatie. De inwendige oppervlakteruwheid, energetisch belangrijk, is met Ra 0,016 tot 0,019 vergelijkbaar met conventionele kanaalplaat. Uiteraard zijn de kanalen ook drukdicht: op 800 pascal om precies te zijn en volgens de voorgeschreven veiligheidsfactor 2,5 dus getest op 2000 pa.
De bedoeling is om ter plekke plaat op maat te snijden en met de gekleurde schaven te voorzien van V-groeven en sluitverbindingen. De platen zijn af-fabriek voorzien van messing- en groefprofiel om gemakkelijk doorlopende kanalen te produceren. Alu-tape en een tacker zijn nodig om het kanaal af te werken. Via een standaardflens is aansluiting op conventionele systemen geen probleem. Vormstukken zijn niet prefab leverbaar, omdat het de bedoeling is om deze na enige oefening ter plekke snel te maken. Dat is wellicht goed nieuws voor de klassieke vakman: hij kan weer volop uitslagen maken.
Isolatieproducent Ursa te Leipzig maakt deel uit van het Spaanse Uralite-concern. Het bekroond Ursa Air is in 2013 op de Duitse markt gebracht, onder meer gericht op de omvangrijke renovatie-activiteiten in de utiliteit waarbij de huidige brandveiligheidsreglementering wordt geïmplementeerd. De Zero-A2-uitvoering correspondeert met Europese brandklasse A2-s1,d0. De Zero-variant scoort B-s1,d0.

 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..