Ursa-luchtkanaal wint ISO-Award

Luchtkanaal en isolatie in één. Het Ursa-sandwichpaneel Air Zero A2 heeft de ISO-Award 2014 in de wacht gesleept. Kern van het systeem is minerale wolplaat, tweezijdig bekleed. De buitenzijde is alu-gecacheerd, de binnenzijde is voorzien van het antibacteriële en gemakkelijk te reinigen vezeldoek Zero.
De panelen worden in lengtes van 1,20 geleverd. Met behulp van een viertal systeemgereedschappen produceert de isolatiespecialist/kanalenbouwer ter plekke een kant-en-klaar zelfdragend luchtkanaal, inclusief ingebouwde thermisch (λ= 0,033 W/m K) en akoestische (geluidabsorptie aw = 0,80) isolatie. De inwendige oppervlakteruwheid, energetisch belangrijk, is met Ra 0,016 tot 0,019 vergelijkbaar met conventionele kanaalplaat. Uiteraard zijn de kanalen ook drukdicht: op 800 pascal om precies te zijn en volgens de voorgeschreven veiligheidsfactor 2,5 dus getest op 2000 pa.
De bedoeling is om ter plekke plaat op maat te snijden en met de gekleurde schaven te voorzien van V-groeven en sluitverbindingen. De platen zijn af-fabriek voorzien van messing- en groefprofiel om gemakkelijk doorlopende kanalen te produceren. Alu-tape en een tacker zijn nodig om het kanaal af te werken. Via een standaardflens is aansluiting op conventionele systemen geen probleem. Vormstukken zijn niet prefab leverbaar, omdat het de bedoeling is om deze na enige oefening ter plekke snel te maken. Dat is wellicht goed nieuws voor de klassieke vakman: hij kan weer volop uitslagen maken.
Isolatieproducent Ursa te Leipzig maakt deel uit van het Spaanse Uralite-concern. Het bekroond Ursa Air is in 2013 op de Duitse markt gebracht, onder meer gericht op de omvangrijke renovatie-activiteiten in de utiliteit waarbij de huidige brandveiligheidsreglementering wordt geïmplementeerd. De Zero-A2-uitvoering correspondeert met Europese brandklasse A2-s1,d0. De Zero-variant scoort B-s1,d0.

 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld