Ursa-luchtkanaal wint ISO-Award

Luchtkanaal en isolatie in één. Het Ursa-sandwichpaneel Air Zero A2 heeft de ISO-Award 2014 in de wacht gesleept. Kern van het systeem is minerale wolplaat, tweezijdig bekleed. De buitenzijde is alu-gecacheerd, de binnenzijde is voorzien van het antibacteriële en gemakkelijk te reinigen vezeldoek Zero.
De panelen worden in lengtes van 1,20 geleverd. Met behulp van een viertal systeemgereedschappen produceert de isolatiespecialist/kanalenbouwer ter plekke een kant-en-klaar zelfdragend luchtkanaal, inclusief ingebouwde thermisch (λ= 0,033 W/m K) en akoestische (geluidabsorptie aw = 0,80) isolatie. De inwendige oppervlakteruwheid, energetisch belangrijk, is met Ra 0,016 tot 0,019 vergelijkbaar met conventionele kanaalplaat. Uiteraard zijn de kanalen ook drukdicht: op 800 pascal om precies te zijn en volgens de voorgeschreven veiligheidsfactor 2,5 dus getest op 2000 pa.
De bedoeling is om ter plekke plaat op maat te snijden en met de gekleurde schaven te voorzien van V-groeven en sluitverbindingen. De platen zijn af-fabriek voorzien van messing- en groefprofiel om gemakkelijk doorlopende kanalen te produceren. Alu-tape en een tacker zijn nodig om het kanaal af te werken. Via een standaardflens is aansluiting op conventionele systemen geen probleem. Vormstukken zijn niet prefab leverbaar, omdat het de bedoeling is om deze na enige oefening ter plekke snel te maken. Dat is wellicht goed nieuws voor de klassieke vakman: hij kan weer volop uitslagen maken.
Isolatieproducent Ursa te Leipzig maakt deel uit van het Spaanse Uralite-concern. Het bekroond Ursa Air is in 2013 op de Duitse markt gebracht, onder meer gericht op de omvangrijke renovatie-activiteiten in de utiliteit waarbij de huidige brandveiligheidsreglementering wordt geïmplementeerd. De Zero-A2-uitvoering correspondeert met Europese brandklasse A2-s1,d0. De Zero-variant scoort B-s1,d0.

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..