HSC-spuitisolatie papiermolen

De stoom- en condensaatleidingen van de historische papierfabriek De Middelste Molen te Loenen zijn geïsoleerd met HSC-spuitisolatie. De oppervlaktetemperatuur is met één laag HSC (Hot Surface Coating) gereduceerd van 138 °C tot 50 °C. Belangrijkste drijfveer was de veiligheid van medewerkers en museumbezoekers. Daarnaast levert het belangrijke energiebesparing op.
De Middelste Molen produceert sinds 1622 papier op waterkracht en stoom. Het monument staat bekend als de enige Nederlandse papierfabriek die nog in oude staat verkeert, hoewel deze kwalificatie voor meerdere productiebedrijven in deze energie-intensieve sector zou kunnen gelden. In de hiërarchische investeringsladder staat productontwikkeling en –verbetering bovenaan. Investeringen in procesverbetering kunnen doorgaans rekenen op een minder welwillende financiële beslissing terwijl energiebesparing amper wordt gezien.
Met het aanbrengen van thermische isolatie op stoom- en condensaatleidingen loopt de historische Loenense fabriek in dit licht dus voorop.
Molenbeheerder Piet Zegers zegt dat in dit project is gekozen voor spuitisolatie omdat conventionele isolatie ter hoogte van de doorloop personen- en goederenverkeer zou belemmeren. “Ook is op deze manier geen afbreuk gedaan aan het historische interieur.”
Agentschap en adviesbureau HedraTech te Apeldoorn is gespecialiseerd in producten en diensten voor de papier- en non-woven industrie in de Benelux.
Het bedrijf heeft de vertegenwoordiging voor de verwante isolatieproducten HSC (tot 170 °C) en HPC (tot 370 °C), waarbij laatstgenoemd product bedoeld is voor thermische leidingisolatie. Het product kan met een textuurspuit worden verspoten en als pasta met de kwast worden opgebracht. Met de eerste methode kan het materiaal ook direct op hete oppervlakken worden aangebracht, bijvoorbeeld wanneer de installatie in bedrijf moet blijven.
HSC en HPC zijn watergedragen isolatiecompound van keramische elementen, gebonden in urethaanacrylaat,  van de Amerikaanse producent Superior Products International II, Inc. (SPI) en op de markt gebracht door Innovative Coatings Technologies (ICT).  De typische warmtegeleidingscoëfficiënt λ bedraagt 0,07 W/m °K.

 

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..