HSC-spuitisolatie papiermolen

De stoom- en condensaatleidingen van de historische papierfabriek De Middelste Molen te Loenen zijn geïsoleerd met HSC-spuitisolatie. De oppervlaktetemperatuur is met één laag HSC (Hot Surface Coating) gereduceerd van 138 °C tot 50 °C. Belangrijkste drijfveer was de veiligheid van medewerkers en museumbezoekers. Daarnaast levert het belangrijke energiebesparing op.
De Middelste Molen produceert sinds 1622 papier op waterkracht en stoom. Het monument staat bekend als de enige Nederlandse papierfabriek die nog in oude staat verkeert, hoewel deze kwalificatie voor meerdere productiebedrijven in deze energie-intensieve sector zou kunnen gelden. In de hiërarchische investeringsladder staat productontwikkeling en –verbetering bovenaan. Investeringen in procesverbetering kunnen doorgaans rekenen op een minder welwillende financiële beslissing terwijl energiebesparing amper wordt gezien.
Met het aanbrengen van thermische isolatie op stoom- en condensaatleidingen loopt de historische Loenense fabriek in dit licht dus voorop.
Molenbeheerder Piet Zegers zegt dat in dit project is gekozen voor spuitisolatie omdat conventionele isolatie ter hoogte van de doorloop personen- en goederenverkeer zou belemmeren. “Ook is op deze manier geen afbreuk gedaan aan het historische interieur.”
Agentschap en adviesbureau HedraTech te Apeldoorn is gespecialiseerd in producten en diensten voor de papier- en non-woven industrie in de Benelux.
Het bedrijf heeft de vertegenwoordiging voor de verwante isolatieproducten HSC (tot 170 °C) en HPC (tot 370 °C), waarbij laatstgenoemd product bedoeld is voor thermische leidingisolatie. Het product kan met een textuurspuit worden verspoten en als pasta met de kwast worden opgebracht. Met de eerste methode kan het materiaal ook direct op hete oppervlakken worden aangebracht, bijvoorbeeld wanneer de installatie in bedrijf moet blijven.
HSC en HPC zijn watergedragen isolatiecompound van keramische elementen, gebonden in urethaanacrylaat,  van de Amerikaanse producent Superior Products International II, Inc. (SPI) en op de markt gebracht door Innovative Coatings Technologies (ICT).  De typische warmtegeleidingscoëfficiënt λ bedraagt 0,07 W/m °K.

 

 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..