HSC-spuitisolatie papiermolen

De stoom- en condensaatleidingen van de historische papierfabriek De Middelste Molen te Loenen zijn geïsoleerd met HSC-spuitisolatie. De oppervlaktetemperatuur is met één laag HSC (Hot Surface Coating) gereduceerd van 138 °C tot 50 °C. Belangrijkste drijfveer was de veiligheid van medewerkers en museumbezoekers. Daarnaast levert het belangrijke energiebesparing op.
De Middelste Molen produceert sinds 1622 papier op waterkracht en stoom. Het monument staat bekend als de enige Nederlandse papierfabriek die nog in oude staat verkeert, hoewel deze kwalificatie voor meerdere productiebedrijven in deze energie-intensieve sector zou kunnen gelden. In de hiërarchische investeringsladder staat productontwikkeling en –verbetering bovenaan. Investeringen in procesverbetering kunnen doorgaans rekenen op een minder welwillende financiële beslissing terwijl energiebesparing amper wordt gezien.
Met het aanbrengen van thermische isolatie op stoom- en condensaatleidingen loopt de historische Loenense fabriek in dit licht dus voorop.
Molenbeheerder Piet Zegers zegt dat in dit project is gekozen voor spuitisolatie omdat conventionele isolatie ter hoogte van de doorloop personen- en goederenverkeer zou belemmeren. “Ook is op deze manier geen afbreuk gedaan aan het historische interieur.”
Agentschap en adviesbureau HedraTech te Apeldoorn is gespecialiseerd in producten en diensten voor de papier- en non-woven industrie in de Benelux.
Het bedrijf heeft de vertegenwoordiging voor de verwante isolatieproducten HSC (tot 170 °C) en HPC (tot 370 °C), waarbij laatstgenoemd product bedoeld is voor thermische leidingisolatie. Het product kan met een textuurspuit worden verspoten en als pasta met de kwast worden opgebracht. Met de eerste methode kan het materiaal ook direct op hete oppervlakken worden aangebracht, bijvoorbeeld wanneer de installatie in bedrijf moet blijven.
HSC en HPC zijn watergedragen isolatiecompound van keramische elementen, gebonden in urethaanacrylaat,  van de Amerikaanse producent Superior Products International II, Inc. (SPI) en op de markt gebracht door Innovative Coatings Technologies (ICT).  De typische warmtegeleidingscoëfficiënt λ bedraagt 0,07 W/m °K.

 

 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld