Eigen veiligheidscertificaat havensector

De havensector is gestart met het Veiligheidscertificaat Havens (VCH). Op 6 februari 2014 heeft beheerder ‘Stichting Veilige Haven’ de aftrap gegeven tijdens een drukbezochte bijeenkomst op Rozenburg.
De opleiding en certificatie bestaat uit twee delen: een basiscertificaat en een sectorcertificaat voor de belangrijkste havensectoren Rail, Droge Bulk, Tankopslag, RoRo, Container en Stukgoed. Een medewerker dient naast zijn basiscertificaat ‘Elementaire Veiligheid voor Havenmedewerker’ minimaal minimaal één VCH-sectormodule te behalen. Voor leidinggevenden is VCH Elementaire Veiligheid voor Leidinggevende Havenmedewerker ontwikkeld. Eind- en toetstermen zijn vastgesteld door het College van Deskundigen, voorbereiding en uitvoering van de examinatie is opgedragen aan het Examencentrum VCH, (Validee te Hoogvliet). E-learning opleider is Cirquest te Amsterdam
De opleiding is geheel op digitale e-learning geschoeid. Na twee dagdelen is een kandidaat in beginsel klaar voor het examen. Dit vindt onder toezicht plaats op een aparte examenlokatie. Het gehele traject is Nederlandstalig en zet sterk in op veiligheidsbewustzijn in de specifieke havenomgeving.
In de haven is behoefte ontstaan aan een specifiek veiligheidscertificaat omdat het algemene VCA-traject in de beleving van de 7000 havenwerkers niet aansluit bij hun vak en veiligheidsrisico’s. Het nieuwe VCH-certificaat is vijf jaar geldig, doch met adviseert reeds na drie jaar te vernieuwen om bij te blijven. Ter vergelijking: VCA-certificaten zijn tien jaar geldig.
Het VCH-certificaat en de Stichting Veilige Haven hebben alle Nederlandse havens als werkgebied en daar onder werkgevers en werknemers een breed draagvlak. In het stichtingsbestuur hebben onder meer de werkgevers EMO, Vopak en APMT zitting genomen. Alle werkgevers in de zeehavens dragen naar rato van hun personeelsbestand bij en willen hun medewerkers zo snel mogelijk VCH-gecertificeerd zien. Gecertificeerde havenmedewerkers worden via hun werkgever opgenomen in het VCH-register.
Nadere informatie vindt u bij Stichting Veilige Haven.

 

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..