Eigen veiligheidscertificaat havensector

De havensector is gestart met het Veiligheidscertificaat Havens (VCH). Op 6 februari 2014 heeft beheerder ‘Stichting Veilige Haven’ de aftrap gegeven tijdens een drukbezochte bijeenkomst op Rozenburg.
De opleiding en certificatie bestaat uit twee delen: een basiscertificaat en een sectorcertificaat voor de belangrijkste havensectoren Rail, Droge Bulk, Tankopslag, RoRo, Container en Stukgoed. Een medewerker dient naast zijn basiscertificaat ‘Elementaire Veiligheid voor Havenmedewerker’ minimaal minimaal één VCH-sectormodule te behalen. Voor leidinggevenden is VCH Elementaire Veiligheid voor Leidinggevende Havenmedewerker ontwikkeld. Eind- en toetstermen zijn vastgesteld door het College van Deskundigen, voorbereiding en uitvoering van de examinatie is opgedragen aan het Examencentrum VCH, (Validee te Hoogvliet). E-learning opleider is Cirquest te Amsterdam
De opleiding is geheel op digitale e-learning geschoeid. Na twee dagdelen is een kandidaat in beginsel klaar voor het examen. Dit vindt onder toezicht plaats op een aparte examenlokatie. Het gehele traject is Nederlandstalig en zet sterk in op veiligheidsbewustzijn in de specifieke havenomgeving.
In de haven is behoefte ontstaan aan een specifiek veiligheidscertificaat omdat het algemene VCA-traject in de beleving van de 7000 havenwerkers niet aansluit bij hun vak en veiligheidsrisico’s. Het nieuwe VCH-certificaat is vijf jaar geldig, doch met adviseert reeds na drie jaar te vernieuwen om bij te blijven. Ter vergelijking: VCA-certificaten zijn tien jaar geldig.
Het VCH-certificaat en de Stichting Veilige Haven hebben alle Nederlandse havens als werkgebied en daar onder werkgevers en werknemers een breed draagvlak. In het stichtingsbestuur hebben onder meer de werkgevers EMO, Vopak en APMT zitting genomen. Alle werkgevers in de zeehavens dragen naar rato van hun personeelsbestand bij en willen hun medewerkers zo snel mogelijk VCH-gecertificeerd zien. Gecertificeerde havenmedewerkers worden via hun werkgever opgenomen in het VCH-register.
Nadere informatie vindt u bij Stichting Veilige Haven.

 

 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..