Energiezuinige kampioenen

Bezoek 17 september 2013 het zuinigste gebouw van Nederland. Dat is het Bonfix-kantoor, Holstein 4 in Zwolle. Of bezoek een dag eerder, maandag 16 september 2013 het energetisch als Excellent gekwalificeerde Lidl-distributiecentrum in Heerenveen.

Bonfix is specialist op het gebied van fittings, kranen, koppelingen en aanverwante installatiematerialen. Het nieuwe gebouw is in 2012 in gebruik genomen en scoort ‘Very Good’ op de Breeam-schaal. De Energieprestatie-coëfficiënt komt uit op -0,037.
Enkele installatiekenmerken: verwarming en koeling met behulp van bodembron (aquifer) en zonnecollectoren met adsorptiemachine met een pelletketel als backup, balansventilatie met warmteterugwinning, warmwater uit buffer van zonne-collectoren, HR++-glas en ledverlichting. De isolatietechnische details worden nog in beeld gebracht.
Het technisch ontwerp heeft zich geconcentreerd op maximale Breeam-score in de categorie energie: dat is met 95,65 procent overtuigend gelukt.
Het energiezuinigste bedrijfsgebouw bestaat uit kantoren en magazijnen met een totaal gebruiksoppervlak van 3000 vierkante meter is dinsdag 17 september geopend van 09.00 tot 17.00 uur, na aanmelding per mail bij Bonfix vanbuul@bonfix.nl . de installatiespecialist verwacht installateurs, woningcorporaties en nutsbedrijven, en uiteraard ook isolatiespecialisten en adviseurs. Specifieke Breeam-gebouwinformatie over dit project vindt u bij Bonfix.

Lidl Distributiecentrum, Minerva 1 in 8448 CT Heerenveen, heeft als eerste het '4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat' (Excellent) verworven. Het gebouw beschikt over koude- en warmteopslag in de bodem (aquifer), voor onder meer vloerverwarming. Restwarmte uit koelinstallaties wordt op vergelijkbare wijze nuttig gebruikt.
Breeam-participant Lidl organiseert ’s morgens en ’s middags een rondleiding, en richt zich daarmee op kennisinstituten, maatschappelijk organisaties, bedrijfsleven en overheden. Isolatiespecialisten zijn natuurlijk van harte welkom, na aanmelding http://www.dgbw.nl/week/programma/aanmelden?field_activiteit=228 .

De Dutch Green Building Week 2013, kortweg DGBW, wordt gehouden van maandag 16 tot en met vrijdag 20 september 2013 met activiteiten op verschillende locaties.
 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

Nijpend tekort technici houdt stand

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het ..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..