Energiezuinige kampioenen

Bezoek 17 september 2013 het zuinigste gebouw van Nederland. Dat is het Bonfix-kantoor, Holstein 4 in Zwolle. Of bezoek een dag eerder, maandag 16 september 2013 het energetisch als Excellent gekwalificeerde Lidl-distributiecentrum in Heerenveen.

Bonfix is specialist op het gebied van fittings, kranen, koppelingen en aanverwante installatiematerialen. Het nieuwe gebouw is in 2012 in gebruik genomen en scoort ‘Very Good’ op de Breeam-schaal. De Energieprestatie-coëfficiënt komt uit op -0,037.
Enkele installatiekenmerken: verwarming en koeling met behulp van bodembron (aquifer) en zonnecollectoren met adsorptiemachine met een pelletketel als backup, balansventilatie met warmteterugwinning, warmwater uit buffer van zonne-collectoren, HR++-glas en ledverlichting. De isolatietechnische details worden nog in beeld gebracht.
Het technisch ontwerp heeft zich geconcentreerd op maximale Breeam-score in de categorie energie: dat is met 95,65 procent overtuigend gelukt.
Het energiezuinigste bedrijfsgebouw bestaat uit kantoren en magazijnen met een totaal gebruiksoppervlak van 3000 vierkante meter is dinsdag 17 september geopend van 09.00 tot 17.00 uur, na aanmelding per mail bij Bonfix vanbuul@bonfix.nl . de installatiespecialist verwacht installateurs, woningcorporaties en nutsbedrijven, en uiteraard ook isolatiespecialisten en adviseurs. Specifieke Breeam-gebouwinformatie over dit project vindt u bij Bonfix.

Lidl Distributiecentrum, Minerva 1 in 8448 CT Heerenveen, heeft als eerste het '4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat' (Excellent) verworven. Het gebouw beschikt over koude- en warmteopslag in de bodem (aquifer), voor onder meer vloerverwarming. Restwarmte uit koelinstallaties wordt op vergelijkbare wijze nuttig gebruikt.
Breeam-participant Lidl organiseert ’s morgens en ’s middags een rondleiding, en richt zich daarmee op kennisinstituten, maatschappelijk organisaties, bedrijfsleven en overheden. Isolatiespecialisten zijn natuurlijk van harte welkom, na aanmelding http://www.dgbw.nl/week/programma/aanmelden?field_activiteit=228 .

De Dutch Green Building Week 2013, kortweg DGBW, wordt gehouden van maandag 16 tot en met vrijdag 20 september 2013 met activiteiten op verschillende locaties.
 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld