Energiezuinige kampioenen

Bezoek 17 september 2013 het zuinigste gebouw van Nederland. Dat is het Bonfix-kantoor, Holstein 4 in Zwolle. Of bezoek een dag eerder, maandag 16 september 2013 het energetisch als Excellent gekwalificeerde Lidl-distributiecentrum in Heerenveen.

Bonfix is specialist op het gebied van fittings, kranen, koppelingen en aanverwante installatiematerialen. Het nieuwe gebouw is in 2012 in gebruik genomen en scoort ‘Very Good’ op de Breeam-schaal. De Energieprestatie-coëfficiënt komt uit op -0,037.
Enkele installatiekenmerken: verwarming en koeling met behulp van bodembron (aquifer) en zonnecollectoren met adsorptiemachine met een pelletketel als backup, balansventilatie met warmteterugwinning, warmwater uit buffer van zonne-collectoren, HR++-glas en ledverlichting. De isolatietechnische details worden nog in beeld gebracht.
Het technisch ontwerp heeft zich geconcentreerd op maximale Breeam-score in de categorie energie: dat is met 95,65 procent overtuigend gelukt.
Het energiezuinigste bedrijfsgebouw bestaat uit kantoren en magazijnen met een totaal gebruiksoppervlak van 3000 vierkante meter is dinsdag 17 september geopend van 09.00 tot 17.00 uur, na aanmelding per mail bij Bonfix vanbuul@bonfix.nl . de installatiespecialist verwacht installateurs, woningcorporaties en nutsbedrijven, en uiteraard ook isolatiespecialisten en adviseurs. Specifieke Breeam-gebouwinformatie over dit project vindt u bij Bonfix.

Lidl Distributiecentrum, Minerva 1 in 8448 CT Heerenveen, heeft als eerste het '4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat' (Excellent) verworven. Het gebouw beschikt over koude- en warmteopslag in de bodem (aquifer), voor onder meer vloerverwarming. Restwarmte uit koelinstallaties wordt op vergelijkbare wijze nuttig gebruikt.
Breeam-participant Lidl organiseert ’s morgens en ’s middags een rondleiding, en richt zich daarmee op kennisinstituten, maatschappelijk organisaties, bedrijfsleven en overheden. Isolatiespecialisten zijn natuurlijk van harte welkom, na aanmelding http://www.dgbw.nl/week/programma/aanmelden?field_activiteit=228 .

De Dutch Green Building Week 2013, kortweg DGBW, wordt gehouden van maandag 16 tot en met vrijdag 20 september 2013 met activiteiten op verschillende locaties.
 

Nieuws

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Sloopschakel ondersteunt asbestsanering stallen

Op de nieuwe website www.sloopschakel.nl vinden eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Brabant informatie over wat er komt kij..
 

Kingspan biedt op isolatie- en schuimdivisies Recticel

Bouwmaterialenconcern Kingspan heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en flexibel schuim van de Belg..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

VIB tevreden over Maintenance Next 2019

 "Opvallend veel aanloop en veel interesse voor kwalitatief goede technische isolatie, we zijn tevreden" aldus een ve..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Hans Koole bezoekt Combi Isolatie Maarssen

In dialoog met achterban bezocht de voorzitter van de VIB Hans Koole recentelijk Combi Isolatie te Maarssen. Het werd een leuk en in..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..