Portable asbestdetectie

Portable asbestdetectie komt eind 2014 op de markt. De detector kost ongeveer € 450 tot € 600 en zal later naar verwachting nog in prijs dalen. Het apparaat is ontwikkeld door een team van de universiteit van Hertfordshire (Engeland). De vinding en het prototype is beschreven in het wetenschapsblad Optics Express van de Optical Society (OSA).
Het principe van de asbestdetector is gebaseerd op de magnetische eigenschappen van asbestvezels, waarschijnlijk het effect van ijzerhoudende kristallen in asbest. De lucht van de verdachte ruimte wordt door een sterk magnetisch veld geleid. Laserbelichting maakt direct duidelijk of de vezels gelijk gericht zijn of chaotisch. In het eerste geval is er sprake van asbest, in het andere geval zijn het minder gevaarlijke of ongevaarlijke vezels.
Momenteel wordt het prototype in de praktijk getest, met name op saneringslocaties. De ontwikkelaars verwachten eind 2014 de detector op de markt te brengen. Er wordt veel belangstelling van verwacht, omdat tijdrovend en kostbaar laboratoriumonderzoek overbodig wordt.
De vinding figureert op de innovatie-catwalk van de Nationale Asbestconferentie , 31 oktober 2013 in Bunnik.
 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..