Portable asbestdetectie

Portable asbestdetectie komt eind 2014 op de markt. De detector kost ongeveer € 450 tot € 600 en zal later naar verwachting nog in prijs dalen. Het apparaat is ontwikkeld door een team van de universiteit van Hertfordshire (Engeland). De vinding en het prototype is beschreven in het wetenschapsblad Optics Express van de Optical Society (OSA).
Het principe van de asbestdetector is gebaseerd op de magnetische eigenschappen van asbestvezels, waarschijnlijk het effect van ijzerhoudende kristallen in asbest. De lucht van de verdachte ruimte wordt door een sterk magnetisch veld geleid. Laserbelichting maakt direct duidelijk of de vezels gelijk gericht zijn of chaotisch. In het eerste geval is er sprake van asbest, in het andere geval zijn het minder gevaarlijke of ongevaarlijke vezels.
Momenteel wordt het prototype in de praktijk getest, met name op saneringslocaties. De ontwikkelaars verwachten eind 2014 de detector op de markt te brengen. Er wordt veel belangstelling van verwacht, omdat tijdrovend en kostbaar laboratoriumonderzoek overbodig wordt.
De vinding figureert op de innovatie-catwalk van de Nationale Asbestconferentie , 31 oktober 2013 in Bunnik.
 

Nieuws

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de ..
 

IEX verhuist naar Nürenberg

De 2020-editie van IEX - Insulation Expo Europe verhuist van Keulen naar Nürenberg en wordt samen gehouden met de beurs FeuerTr..
 

Daniël Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Jonge denkers helpen Vopak

Studenten van de Hogeschool Rotterdam helpen Vopak bij het plannen van het onderhoud van olieopslagtanks.
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.
 

Normontwerp brandveiligheid rookgasafvoer

NEN heeft een normontwerp gepubliceerd voor de bepalingsmethode waarmee de brandveiligheid van rookgasafvoersystemen (schoorstenen) ..
 

Energieakkoord? Isoleren!

VIB-voorzitter Hans Koole belichtte tijdens de 7 maart gehouden drukbezochte conferentie Energieakkoord in versnelling bij de SER in..
 

Film van de maand

VIB Workshops

FESI 2020

Isolatie Magazine

Bedrijf in beeld