Nieuwe norm achter EPG

Er komt een nieuwe versie van Europese norm 15603 waarop NEN 7120 'Energie Prestatienorm voor Gebouwen' (EPG) is gebaseerd. Onlangs heeft NEN ontwerpversie NEN-EN 15603 'Energieprestatie van gebouwen - Het totale energieverbruik en definitie van prestatie-indicatoren' gepubliceerd. De EPG wordt straks aan de nieuwe versie aangepast. Belanghebbenden kunnen bij NEN tot 15 september 2013 commentaar op het ontwerp indienen. Een dezer dagen komt het ontwerp beschikbaar via www.nen.nl, waar het document voor een klein bedrag kan worden besteld.
NEN richt een 'spiegelcommissie' op waar belanghebbenden informatie krijgen over deze norm en de honderd bijbehorende normen, op het gebied van verwarming, ventilatie, koeling, airconditioning, verlichting en isolatie. Bij elke norm komt een informatief rapport met achtergrond bij de gemaakte keuzes. Te behandelen aspecten zijn: rendementen, opwekking, transport, interactie, verliezen, woningen, utiliteitsbouw, kosteneffectiviteit, innovatie, toekomst, etc. Deskundigen die in contact wensen te komen met de Spiegelcommissie of daarin zitting wensen te nemen, kunnen zich per email melden.
NEN coördineert binnen Europa deze normen. Dit houdt in dat NEN de belangen van alle landen van Europa moet afwegen. Voor Nederland worden die belangen via de spiegelcommissie gebundeld. Omdat de lijnen dus kort zijn, kan Nederland volgens NEN veel bereiken.
NEN adviseert de markt gebruik te maken van de invloed en de korte lijnen, te meer daar deze normen bepalen hoe de energieprestatie van een product moet worden vastgesteld, en hoe zwaar dat product in een gebouw meetelt. Het norminstituut ziet dit als een kans om de Nederlandse faam te bevestigigen als kenner van energieprestatie en als kans voor Nederlandse bedrijven om veel opdrachten in het buitenland te verwerven.

 

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Energielabel-C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland groter dan 100 m² minimaal voldoen aan energielabel-C. Kan de eigenaar dit..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..